Mirela Stancu a fost propusă de Ministerul Justiţiei pentru a ocupa, din partea României, funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, informează MJ. Ministerul Justiţiei a înaintat totodată două propuneri de rezervă, respectiv Irina Zlătescu şi Mircea Criste. Candidaţii respinşi sunt foarte nemulţumiţi şi reclamă mai multe probleme. Ei ameninţă că le vor raporta inclusiv la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxembourg. Mircea Valentin, fost şef al Corpului de control al Guvernului tehnocrat Cioloş, a declarat că nu au existat un barem şi criterii clare sau vreo bibliografie de concurs, scrie G4Media.ro.

Cine e Mirela Stancu. Este judecătoare la Tribunalul Bucureşti şi conferenţiar universitar la Facultatea de drept din Bucureşti la catedra de drept civil. Potrivit unor surse din magistratură, ea este apropiată de actuala preşedintă a CSM, Simona Marcu, membru în comisia de examinare de la Ministerul Justiţiei. Aceleaşi surse o caracterizează pe judecătoarea Stancu drept un magistrat corect, însă critică faptul că a fost desemnată în detrimentul altor candidaţi mult mai bine pregătiţi cum ar fi judecătoarele de Curte de apel, Elena Diana Ungureanu şi Magdalena Bulancea sau judecătoarele de Înaltă Curte, Andreia Liana Constanda şi Laura Mihaela Ivanovici.

Nereguli. În plus, candidaţii respinşi sunt foarte nemulţumiţi şi reclamă mai multe probleme. Ei ameninţă că le vor raporta inclusiv la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxembourg, ultimul filtru în procedura de selecţie a magistraţilor care vor activa la această instanţă europeană. Mircea Valentin, fost şef al Corpului de control al Guvernului tehnocrat Cioloş şi fost prim vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, a declarat că nu au existat un barem şi criterii clare sau vreo bibliografie de concurs. Mai mult, el reclamă faptul că, deşi procedura prevede ca membrii comisiei de selecţie să fie prezenţi la intervievarea candidaţilor, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a lipsit la cele mai multe dintre cele 18 interviuri ale candidaţilor şi a lăsat în locul lui un funcţionar. “Deja am cerut explicaţii privind punctajele şi voi contesta, cel mai probabil, dacă nu există explicaţii lămuritoare. Şi nu doar eu. Voi raporta neregularităţile la Comitetul de la Luxembourg care face filtrul final”, a declarat Valentin Mircea.

Cine a făcut parte din comisia de concurs: ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, preşedintele CSM, Simona Marcu, fostul judecător român la CEDO, Corneliu Bârsan şi fostul judecător român la Tribunalul UE, Andrei Popescu.

Cine au fost candidaţii. Pe 10 august, MJ a demarat selecţia pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul UE. Potrivit MJ, cei 18 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE au fost: Cristiana Georgeta Budileanu, Diana Magdalena Bulancea, Cristina Butacu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Camelia Lilieana Gheorghiu, Laura Mihaela Ivanovici, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Claudia Jderu, Ioana Andreea Mareş, Petre Matei, Valentin Mircea, Ionel Olteanu, Răzvan Horaţiu Radu, Mirela Stancu, Ecaterina Raluca Toma, Elena Diana Ungureanu, Irina Zlătescu.

  • Mircea Criste a fost procuror general al României pe vremea CDR şi acum este adjunctul Avocatului Poporului (AP) pentru armată, justiţie, poliţie şi penitenciare. El a fost ambasador în Macedonia, trimis de regimul Iliescu-Năstase. În 2014, el s-a înscris în Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu, devenit apoi ALDE.
  • Diana Magdalena Bulancea este judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia contencios. Ea este soţia lui Marius Bulancea, şeful Secţiei a 2-a din DNA de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. În 2017, ea a fost detaşată la Tribunalul Uniunii Europene.
  • Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO. Acum, este procuror la Parchetul general.
  • Irina Moroianu Zlătescu este încă din anii ’90 preşedinta unei institu?ii fantomă, Intitutul Român pentru Drepturile Omului.
  • Ionel Olteanu a fost parlamentar PSD şi şeful Comisiei juridice a Camerei pe vremea lui Adrian Năstase.

Context. România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE. Cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019. La data de 24 iulie 2018 a fost aprobată de către Guvernul României, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului ţării noastre la funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

Poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale. Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.

Propunerile Comisiei de selecţie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 din Tratatul UE.

Salariul lunar brut al unui judecător UE este de 20.000 de euro pe lună, la care se adaugă anumite beneficii şi alocaţii.

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.