Controalele demarate la Ocolul Silvic Gurghiu, județul Mureș, dispuse ca urmare a investigației Recorder Pe urmele hoților de lemn 2, sunt blocate de patru zile de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, anunță Recorder.ro.

Imediat după difuzarea investigației, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva a detașat 30 de oameni din țară să verifice ilegalitățile de pe Valea Gurghiului, dar specialiștii ajunși în teren au fost lăsați fără instrumentele cu care să efectueze controlul (ciocanele silvice pentagonale) pentru că nu au mai primit o aprobare de la ministrul Mediului, Costel Alexe.

Acum zece zile Recorder a publicat „Pe urmele hoților de lemn 2″, o investigație care arăta cum se fură lemn dintr-o pădure de stat aflată într-o arie protejată și administrată de Ocolul Silvic Gurghiu. Am prezentat cum firmele de exploatare din zonă scot ilegal lemn din codru prin „Metoda Răriturii”: primesc autorizații să exploateze arbori subțiri și de proastă calitate care trebuie extrași din pădure în procesul de îngrijire a codrului, dar se folosesc de acte pentru a transporta arbori groși, tăiați fără drept.

A doua zi după difuzarea investigației, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva, Teodor Țigan, a dispus la ocolul vizat de investigația noastră cea mai mare anchetă silvică efectuată de Romsilva în ultimii ani în județ. Treizeci de angajați din mai multe județe din țară au fost detașați pentru a efectua un așa-numit „control de fond”, adică oamenii ar fi trebuit să ia la pas fiecare din cele 15.000 de hectare de pădure administrate de Ocolul Silvic Gurghiu și să constate toate ilegalitățile din teren. Una din mizele mari este descoperirea cioatelor de arbori groși care au fost tăiați fără drept în contul lucrărilor de „Rărituri”. Echipele de control trimise în teren provin de la mai multe ocoale silvice din județul Mureș, altele decât Ocolul Silvic Gurghiu. Iar aici intervine problema: legislația spune că pentru ca un silvicultor să constate un arbore tăiat ilegal într-un alt ocol decât al lui, poate folosi ciocanul pentagonal special – un dispozitiv pentru marcarea arborilor – doar cu aprobare de la minister. Fără această aprobare nu se poate constata niciun prejudiciu. Așa se face că imediat după dispunerea controlului, pe data de 5 august, o solicitare a plecat de la Direcția Silvică Mureș către Ministerul Mediului pentru aprobarea delegării a zece ciocane silvice de la alte ocoale. Solicitarea a ajuns în mapa ministrului vineri, 7 august. Și de atunci a urmat o succesiune de eschive și trageri de timp.

Luni, echipele de control ajung în teren și constată cu stupoare că nu a mai sosit documentul care ar avea nevoie de o singură semnătură și care în alte cazuri e obținută pe loc. Drept pentru care, silvicultorii nu aveau altceva de făcut decât să se plimbe prin pădure și să se uite după cioate nemarcate, dar fără să le poată inventaria și marca, așa cum cere legea. Pădurea e plină de cioate nemarcate, după cum arată o filmare făcută de cineva din teren:

Fără marcarea cu ciocanul pentagonal, cioatele de genul acesta nu există din punct de vedere al procedurilor. Cioata ilegală nu există, infracțiunea nu există. Așadar fără semnătura de la București tot controlul dispus pică.

Marți, a doua zi de control, după o primă zi compromisă, din cele zece dispuse de conducerea Regiei, situația s-a repetat la indigo. Echipele de silvicultori au simulat controlul în lipsa semnăturii de la București. Recorder l-a sunat pe ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a-l întreba despre controlul de pe Valea Gurghiului care stă pe loc din pricina lipsei avizului său. Ministrul ne-a asigurat atunci că nu e niciun act de sabotaj premeditat, făcut în favoarea celor care extrag lemn ilegal, ci doar o scăpare pe care o va rezolva imediat. „În jumătate de oră sun eu la șeful corpului de control! Cum să se ducă să controleze, dar să controleze doar pe un sfert?! Verific asta și controlul se va face cum trebuie, verific acum, e o scăpare. Remediez”. Dar remedierea nu a venit nici în jumătate de oră, nici într-o oră, nici într-o zi.

A treia zi, miercuri, echipele de control au bătut iarăși pasul pe loc în pădure.  „Azi ne-au și prins două ploi de nu ne-a mai trebuit să urcăm la deal, că nu am mai putut. E frustrant. Munca noastră e în zadar. Chiar și dacă primim semnătura până la urmă, tot e frustrant pentru că va trebui să revenim la cioatele pe care le-am văzut în ultimele zile, va trebui să mergem de două ori în același loc”, ne spunea, la finalul zile, sub protecția anonimatului, unul dintre silvicultorii trimiși în teren.

Din informațiile noastre a fost o zi în care și șeful corpului de control al ministrului și directorul Romsilva au încercat în zadar să obțină semnătura. Recorder a încercat din nou să îl sune pe ministru, dar de data asta nu a mai răspuns la telefon.

Astăzi, la ora publicării acestui text, documentul semnat încă nu a ajuns la oamenii din teren care încă sunt legați de mâini și de picioare. Conform unor surse, astăzi, ministrul, presat din toate părțile, ar putea semna documentul. Dar și așa o mare parte din sabotaj a fost făcut, întrucât echipele de control au pierdut patru din cele zece zile destinate controlului și nu vor mai avea timp să inspecteze întreaga suprafață până pe data de 21 august, când expiră delegația lor.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 16.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.