Cea mai mare eroare ar fi să începem vânătoarea de acari păuni, de executanți din nivele inferioare, de genul bărbatul în alb sau alte personaje secundare. Adevărații coordonatori ai violențelor de vineri seara n-au fost în Piață, acolo doar s-a pus în aplicare un plan prestabilit și gândit la nivel înalt. Potrivit surselor G4Media.ro acțiunea a fost coordonată din biroul ministrului de interne, unde conducerea structurilor de forță s-a aflat până după ora 3 dimineața (poliție, doișiunsfert, jandarmerie etc), scrie Dan Tăpălagă pe G4Media.ro.

Solicitarea președintelui Klaus Iohannis de sâmbătă este un indiciu important că centrul de comandă a fost la ministerul de interne. Iohannis a anunțat că ”solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui.”

Ministrul de interne i-a răspus președintelui într-o lungă declarație de presă, precizând că va prezenta un raport detaliat în CSAT dacă i se va solicita: ”Nu vă imaginaţi că ministrul de Interne dispune intervenţiile Jandarmeriei, acţiunile operative ale poliţiei sau misiunile pompierilor. Există o lege clară care stabileşte cine decide intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, iar aseară acest ordin a fost aprobat de prefect, conform legii 60 din 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”.

Până una, alta, se înmulțesc filmele și mărturiile directe cu violențele gratuite ale jandarmilor împotriva manifestanților pașnici, bătuți cu bestialitate fără niciun motiv. Ele indică fără dubiu premeditarea, mai ales că în a doua și a treia zi a protestului, instigările și atitudinea agresivă a jandarmilor au lipsit cu desăvârșire.

Aceste mărturii trebuie transformate toate în acțiuni penale împotriva forțelor de ordine, deoarece numai în acest fel se poate restabili în cadru legal, cu valoare probatorie și relevanță juridică, ce s-a întâmplat cu adevărat în după-amiaza și seara zilei de vineri, 10 august. Până duminică erau depuse 33 de plângeri la Parchetul Militar, care la rândul său s-a autosesizat într-un dosar în care a început ancheta in rem.

Procurorul general și procurorii militari au o misiune importantă. Este una dintre cele mai ample anchete după mineriadele din anii 90, în care instituțiile de forță trebuie să răspundă pentru violențe fără precedent împotriva civililor, specifice regimurilor autoritare, nu unei democrații europene. În România s-au repetat scenele tulburi de la începutul anilor 90, cu oameni bătuți în stradă pentru simplul motiv că se opun regimului, îngrozind lumea civilizată. Jandarmeria a fost asmuțită împotriva cetățenilor români veniți în țară pentru a protesta împotriva lui Liviu Dragnea, PSD și a premierului Dăncilă, într-una din cele mai virulente mișcări contestatare din ultimele trei decenii, condensată în sloganul ”M…e PSD!”.

Trebuie lămurit cine i-a mobilizat pe instigatorii și pe ultrașii galeriilor de fotbal, clarificat rolul primarilor de sector și al altor lideri politici în scoaterea unor figuri interlope pe străzi. Au apărut deja primele acuzații oficiale că agresorii femeii-jandarm sunt ultrași din clubul de fotbal al armatei (CSA) Steaua, suspectați că ar fi chiar oamenii jandarmeriei, antrenați și utilizați special în astfel de momente.

Trebuie stabilit apoi cu precizie cine a stabilit planul tactic și a odonat ca jandarmii să provoace mulțimea pentru a avea ulterior justificarea unei reacții vădit disproporționate și fără discernământ, utilizând tunuri cu apă, gaze lacrimogene sau cu piper, grenade acustice și în general recurgând la o violență extremă împotriva protestatarilor pașnici, fiind bătuți protestatari cu mâinile ridicate, femei, copii.

În fine, mai trebuie lămurit câtă implicare politică există în represiunea brutală de vineri, cine a regizat-o și la ordinul cui au acționat jandarmii așa cum nu au mai făcut-o niciodată. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru (omul familiei Pandele-Firea), trebuie să explice în detaliu motivele care au stat la baza ordinului de vineri seara, prin care a autorizat intervenția în forță a jandarmeriei.

Dacă nu vom afla răspunsuri la toate aceste întrebări cât mai rapid, precise și bine documentate, înseamnă că democrația din România a murit așa cum a fost sufocată în fașă în urmă cu 28 de ani în timpul mineriadelor. Or, democrația românească, după aceste proteste, merită încă o șansă.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.