O fosta companie de stat, cu capital 100% romanesc, se chinuie de ani de zile sa-si recupereze proprietatile, preluate abuziv de catre autoritatile locale. Fostul actionar al Agrodelta Sireasa SA, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS (mostenitoarea AVAS), ii someaza pe actualii detinatori sa depuna toate diligentele pentru ca ferma sa reintre in posesia patrimoniului sau si sa-i transmita certificatele de atestare a titlurilor de proprietate, uitand ca tocmai autoritati ale statului au fost cele care l-au „nationalizat“ a doua oara, scrie circulpolitic.ro.
Agrodelta Sireasa SA, societate cu toate taxele platite la zi si premiata constant pentru performantele si contributiile sale la PIB-ul autohton, a fost deposedata de mare parte dintre activele sale, printr-o simpla hotarare de consiliu judetean, in anii 90. Este vorba de peste 10.000 de hectare de teren agricol, care ulterior au fost concesionate, pe bani grei, fostei companii de stat.
De atunci, mai multe institutii de forta ale statului, printre care Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala si Guvernul Romaniei, au recunoscut abuzul. Cu toate acestea, Consiliul Judetean Tulcea s-a dovedit mai tare si continua si astazi sa se creada proprietar pe zecile de mii de hectare de teren.
Fosta AVAS, in coastele Agrodelta
Acum, Agrodelta Sireasa nu mai este controlata de stat, dar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va avea cel mai mult de castigat in urma recuperarii patrimoniului de catre compania agricola.
Asta pentru ca, dupa ce terenurile agricole se vor intoarce in patrimoniul Agrodelta, capitalul social al companiei va fi majorat cu valoarea terenurilor. Cu alte cuvinte, statul, prin AAAS, va redeveni actionar, prin aportul adus in societate. Suma nu este deloc neglijabila, cele peste 10.000 de hectare de teren agricol fiind evaluate la circa 18 milioane de euro.
De altfel, AAAS chiar si-a aratat disponibilitatea de a sprijini in instanta demersurile Agrodelta. „in situatia formularii de catre societate a oricaror actiuni in justitie, in functie de obiectul acestora, autoritatea poate aprecia cu privire la interventia principala (in nume propriu) sau accesorie (pentru sprijinirea apararii societatii, in functie de interesul juridic, in intelesul legii procesual civile (…)“ se arata in corespondenta AAAS cu Agrodelta.
De curand, OCPI Tulcea a avizat documentatiile topo-geodezice privind obtinerea certificatului de atestare a dreptului de proprietate Agrodelta asupra terenurilor pentru incintele Sireasa, Chilia Veche, Pardina si Ostrov Tataru, care au fost depuse la Consiliul Judetean Tulcea, asa cum a solicitat AAAS.
AAAS si-a declarat intentia de a sprijini Agrodelta Sireasa in demersurile de recuperare a patrimoniului sau.
Infiintate in 1991, societatile desprinse din intreprinderea de Exploatare Complexa a Resurselor Naturale Delta Dunarii au preluat in proprietate toate bunurile (inclusiv terenurile agricole si digurile) in temeiul Legii 15/1990.
Legea a fost respectata doar 3 ani. in 1993, CJ Tulcea a emis abuziv o hotarare, prin care nu mai putin de 80.000 de hectare de terenuri agricole si amenajari piscicole au fost luate din patrimoniul societatilor comerciale din Delta Dunarii privatizate prin Legea 15/1990.
Lovitura de gratie pentru Agrodelta Sireasa a venit insa in 2017, cand compania a fost deposedata si de digurile din incinta agricola. Beneficiarul „nationalizarii“ a fost tot Consiliul Judetean Tulcea, condus de presedintele Horia Teodorescu (PSD). Miza acestei afaceri cu iz penal este uriasa. Proprietatile luate cu japca joaca un rol-cheie intr-un proiect cu fonduri europene, in valoare de peste un miliard de euro. Mai precis, pe digurile aflate in patrimoniul fermei se afla un drum comunal, ridicat de CJ Tulcea (nu se stie cum) la rang de drum judetean (DJ222N), care urmeaza sa fie reabilitat cu bani europeni, in cadrul unui amplu proiect pe zona Delta Dunarii.
CJ Tulcea a initiat o hotarare de Guvern (181/30.03.2017 privind atestarea domeniului public al judetului Tulcea), ulterior aprobata si semnata de premierul Sorin Grindeanu si de ministrul Dezvoltarii Sevil Shhaideh, prin care drumuri si terenurile aferente acestora (aflate in proprietate privata) au fost declarate ca facand parte din domeniul public al judetului.
Sevill Shhaideh si-a luat mana de pe baronii locali
Dupa declansarea anchetei DNA, Guvernul a suspendat partial aplicarea HG 181/30.03.2017. si Ministerul Fondurilor Europene a suspendat proiectul derulat pe baza hotararii de guvern, pana la finalizarea cercetarilor.
Mai mult, Ministerul Dezvoltarii s-a delimitat de matrapazlacurile autoritatilor locale, aratand ca CJ Tulcea si Prefectura Tulcea poarta intreaga responsabilitate pentru continutul hotararii de guvern.
„Necesitatea, oportunitatea si realitatea datelor prezentate in proiectul de HG apartin initiatorilor, respectiv CJ Tulcea si Prefectura Tulcea, care au promovat acest proiect, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale. (…) Astfel, presedintele CJ Tulcea si prefectul judetului Tulcea si-au asumat, prin semnarea proiectului de hotarare privind atestarea domeniului public al judetului Tulcea, realitatea datelor“, se arata intr-o adresa a Ministerului Dezvoltarii catre CJ Tulcea. Un document similar a fost remis si Prefecturii Tulcea.
Totodata, Ministerul Dezvoltarii avertizeaza cele doua institutii sa analizeze problema „cu maxima responsabilitate“ si sa refaca documentatia.
CJ Tulcea invoca dreptul de proprietate al judetului in baza HG 1361/2001 privind atestarea domeniului public al judetului Tulcea, care prevedea ca digurile vor trece in proprietatea CJ Tulcea cu titlu gratuit. Fara sa vrea, CJ Tulcea recunoaste astfel ca digurile, dar si tereurile agricole, nu au fost niciodata in proprietatea judetului. Mai mult, Hotararea invocata a fost modificata prin HG 181/2017, care ulterior a fost suspendata, Ministerul Dezvoltarii somand autoritatile locale sa-si asume „realitatea datelor“.
„inainte de a achizitiona actiunile societatii petente, in 2003, domnul Traian Rece a luat la cunostinta ca SC Agrodelta Sireasa SA isi desfasoara activitatea in cadrul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, iar terenul agricol pe care il exploateaza cu asociatii este concesionat de la Consiliul Judetean Tulcea, in baza contractelor nr. 61/1998 si 165/1999 si ca din totalul patrimoniului detinut un procent de 90% il reprezinta activele de natura contructiilor speciale (amenajari de terenuri, diguri, canale principale, canale secundare) “, mai precizeaza autoritatile locale, care uita sa spuna cum au ajuns aceste terenuri in proprietatea judetului.
„Mai putina stiinta de carte, dar foarte mult tupeu“
Abuzurile au fost recunoscute inclusiv de unii sefi ai judetului care au luat parte la ele. Constantin Cabuz, fostul secretar al judetului Tulcea, este unul dintre artizanii Hotararii 10/1993, prin care au fost trecute in domeniul public terenurile societatilor privatizate din Delta Dunarii.
Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.
Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!