Fostul ministru (USR) al Economiei Claudiu Năsui a atras atenţia, joi, că sistemul de sănătate din România este la pământ, duhneşte a comunism, fiind nevoie de o schimbare radicală pentru ca lucrurile să se poate îndrepta în direcţia potrivită, scrie Epochtimes-romania.com.

„Câţi români mai trebuie să moară arşi de vii în spitale ca să înţelegem că sistemul de sănătate de stat a dat deja faliment? Tragedia de la Ploieşti e doar ultima dintr-un lung şir de astfel de accidente. Atât de lung, că nu mai e deloc un accident. Se spune că în comunism nu există faliment. În comunism o companie îşi poate continua existenţa mult şi bine chiar dacă produce mai puţin decât consumă. Pierderile se suportă din sacul fără fund al statului. Şi totuşi în decembrie 1989 falimentul era cât se poate de clar. Penurie de mâncare, cozi interminabile, electricitate raţionalizată şi multă suferinţă. Falimentul unui întreg sistem era clar şi vizibil tuturor, chiar dacă în acte totul mergea bine. Şi atunci, ca şi acum, nu era doar vina cuiva anume, ci a întregului sistem care concentra puterea în mâinile unei minorităţi: comuniştii”, a declarat Năsui.

Potrivit fostului ministru, România a scăpat de comunism, cel puţin în forma sa pură, în multe domenii.

„Se vede atunci când vrem să ne luăm un abonament de internet, un televizor sau chiar o pâine de la un supermarket. Avem de unde alege. Avem dreptul să alegem. Iar furnizorii se află în concurenţă şi încearcă să ne convingă cât pot să cumpărăm de la ei. Din păcate, însă, în sănătate nu am scăpat de comunism. Dimpotrivă. La 31 de ani după căderea comunismului, peste 90% din sistem este de stat (93% din numărul de paturi). Şi încă vrem ca statul să construiască spitale. Nu le va construi. Şi dacă le va construi, le va construi mai greu, mai prost şi mai scump decât iniţiativele private. Sistemul de sănătate de stat nu merge direct în zid, este deja în zid. Ne-am izbit deja de el. Suntem fix ca în decembrie 1989. Trebuie doar să ne trezim şi să recunoaştem. Avem un sistem în care pacientul nu are niciun drept. Iar sănătatea este rezervată numai celor care pot plăti în plus pentru serviciile aşa zis ‘gratuite'”, a afirmat Năsui.

Liderul USR a apreciat că în loc să vrem să schimbăm sistemul, adică să scăpăm de comunism, politicienii tot ne zic să mai încercăm să facem comunismul să meargă.

„În actualul sistem, românul nu are drepturi în sănătate. Drept înseamnă să ai drept să alegi ceva. Or, statul îi ia obligatoriu 10% din venituri pentru sănătate. După care românul e prizonierul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate – CNAS. El poate să se ducă doar în locurile (spitale, clinici, doctori) care au contract cu CNAS. De multe ori când ai nevoie de acele locuri ţi se spune că ‘s-a atins plafonul’. Deci fie plăteşti din buzunar încă o dată serviciul de sănătate pentru care, în teorie, eşti asigurat, fie aştepţi cu afecţiunea ta încă o lună şi speri că tura viitoare, nu se va mai atinge plafonul. CNAS este un monopol de stat, al tuturor şi deci al nimănui. Funcţionează exact ca toate celelalte instituţii de stat. Diferenţa e că are atât de mulţi bani încât este mai puternică decât ministere întregi. Risipă, furt şi birocraţie menite să-i acopere pe toţi şi să nu fie niciodată nimeni vinovat de nimic. Mai toţi foştii preşedinţi ai CNAS sunt în diverse stadii de urmărire penală”, a transmis Năsui.

În opinia deputatului USR, spitalele de stat funcţionează la fel – corupţie de la achiziţiile publice până la angajări.

„Managerii de spitale nu sunt responsabili faţă de pacienţi, cum ar fi într-un sistem de piaţă, ci faţă de politicienii care îi pun în funcţii şi îi evaluează. Aşa s-a ajuns ca, în 2021, plăţile informale, şpăgile, să rămână regula dacă vrei tratament cât de cât decent. Avem fix comunism în sănătate. Singurul lucru bun este că au lăsat să apară clinici private, foarte puţine spitale, dar care sunt rezervate celor care pot plăti pentru ele. Toţi plătim contribuţii pentru sănătate, dar dacă chiar avem nevoie de servicii, trebuie să le mai plătim încă o dată. Până acum au fost doar două tentative de reformă a sistemului. Prima a venit acum 10 ani de la premierul Emil Boc. Era o demonopolizare puternică a sistemului de sănătate. Probabil cea mai curajoasă tentativă de reformă din ultimii 20 de ani. Ce s-a întâmplat este că domnul Arafat nu a vrut să-şi piardă puterea asupra sistemului, unde e în continuare venerat ca un faraon. De ce să piardă puterea pe care o are asupra vieţii noastre? Mai bine ne ţine pe toţi prizonieri în monopolul său, iar noi îl venerăm ca pe singurul ‘bun gospodar’. Fix aşa cum se întâmplă acum”, a punctat Năsui.

Fostul ministru a precizat că istoria o ştim cu toţii, Guvernul de atunci nu a reuşit să ducă reforma până la capăt, iar noi am rămas cu sistemul de stat pe care îl avem şi acum.

„Atunci când mor oameni arşi de vii în spitale, nu îşi mai dă demisia domnul Arafat. Dimpotrivă, ni se zice că trebuie să-i dăm mai multă putere şi mai mulţi bani tot lui. A doua tentativă de reformă, dar care nu a avut susţinere de la premierul ‘liberal’, a fost un angajament cu care USR-PLUS a candidat în campanie numit ‘Dreptul de a alege în sănătate’. Ce înseamnă? Înseamnă că fiecare român să poată alege orice asigurator de sănătate doreşte. Înseamnă să apară o piaţă a asigurărilor de sănătate care să facă concurenţă monopolului corupt al CNAS. Dreptul de a alege pentru fiecare român, indiferent de venit, cu o sumă fixă din suma aceea mare colectată deja de stat prin contribuţii de sănătate.

Un sistem similar cu pilonul 2 de pensii. Asiguratorii aflaţi astfel în concurenţă ar avea interesul să se lupte pentru a atrage români. Iar românii ar putea să aleagă orice ofertă le place mai mult. Deodată vor apărea servicii mai bune, preţuri mai mici, atitudine mai respectuoasă faţă de pacienţi. Fără drept de a alege, nu avem, de fapt, niciun drept. De aceea e important să facem această reformă în sănătate. Altfel vom tot muri în spitale. Omorâţi de bacterii spitaliceşti, nepăsare, malpraxis sau chiar arşi de vii”, a conchis Năsui.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.