La primele alegeri locale desfăşurate în Rusia de la începutul războiului de invazie în Ucraina, partidul lui Putin, „Rusia Unită”, şi-a păstrat majoritatea în mai toate legislativele regionale şi locale. Alegătorii ruşi din peste 80 de regiuni ale Rusiei s-au prezentat la urne de vineri până duminică, scrie Epochtimes-romania.com.

Scrutinul nu a fost lipsit însă de scandaluri şi acuzaţii de fraudă electorală, după cum se anunţă într-o postare pe Twitter.

Partidul lui Putin, „Rusia Unită”, s-a remarcat în mod tradiţional printr-un scandal cu fraude electorale.

În oraşul rusesc Gelendjik, la secţia de votare, comisarul adjunct a încercat să ascundă buletine de vot pentru partidul „Rusia Unită”. S-a aşezat pe ele şi a refuzat să se ridice”, a transmis Nexta pe platforma de socializare amintită.

Cu toate că autorităţile ruse nu au anunţat că s-ar fi înregistrat încălcări majore ale regulilor electorale, observatori independenţi ai organizaţiei Golos au denunţat numeroase semne de fraudă.

Astfel, pe internet a apărut o înregistrare cu o reprezentantă a partidului lui Putin care şi-a ascuns sub fund buletine de vot gata ştampilate pentru candidatul Rusiei Unite. Când i s-a cerut să se ridice de pe scaunul pe care stătea, femeia a refuzat.

Candidaţii susţinuţi de Kremlin au obţinut victoria, aşa cum era de aşteptat, la primele alegeri locale din Rusia de la începutul invaziei din Ucraina, relatează luni DPA, citând agenţiile de presă de stat ruse.

Potrivit Aktual24, toţi cei 14 guvernatori în exerciţiu care candidau pentru un nou mandat şi-au menţinut posturile, iar partidul „Rusia Unită” şi-a păstrat majoritatea în aproape toate legislativele regionale şi locale.

Cel mai bun rezultat dintre guvernatori a fost obţinut de liderul republicii siberiene Buriatia, Aleksei Ţidenov, cu 86,23%, iar cel mai modest, din punctul de vedere al Kremlinului, a fost realizat de Aleksandr Brecealov, guvernatorul republicii Udmurtia, pe Volga, cu 64,38% din voturi.

Militanţi ai opoziţiei s-au plâns că nu li s-a permis participarea în cursa electorală a unor candidaţi care au luat poziţie împotriva războiului Rusiei din Ucraina.