Șeful redacției în limba română al postului de radio Deutsche Welle, Robert Schwartz cere aducerea în fața instanței a celor responsabili, scrie G4Media.ro. Redam integral comentariul postat pe site-ul DW:

”Niciodată nu a fost falimentul unui guvern mai clar ca acum: autoritățile de la București au desfășurat efective foarte numeroase de jandarmi pentru a arăta lumii întregi cine deține puterea în România! În jur de 100.000 de persoane au venit în Piața Victoriei din capitala țării, în fața sediului Guvernului, pentru a demonstra împotriva corupției și în favoarea statului de drept și a unei justiții independente. Mulți dintre manifestanți au venit din întreaga Europă, călătorind mai multe zile pentru a ajunge la protestele de la București. Au venit pentru a cere ca și în vechea lor patrie să fie respectate acele valori pe care le-au întâlnit în țările în care au emigrat.

A fost un strigăt pentru democrație și normalitate într-o țară care pare acaparată pe moment de cleptocrați și de nepotismul extins practicat de aceștia. A fost o premieră absolută în Europa: zeci de mii de români care trăiesc și muncesc în afara țării și-au luat concediu pentru a reveni în România pentru a arăta alături de familii și prieteni că nu și-au uitat patria. Românii din țară și din afara ei au vrut să transmită un mesaj clar: opriți prăbușirea României!

De neînchipuit!

Răspunsul guvernanților a fost brutal. Din cauza unor grupuri răzlețe de huligani care s-au amestecat printre demonstranții pașnici, pentru a provoca incidente, poliția a folosit la întâmplare și fără judiciozitate gaze lacrimogene, tunuri cu apă și bastoane. Împotriva unor familii cu copii, împotriva celor în vârstă, împotriva jurnaliștilor. Împotriva oamenilor simpli care nu au vrut să renunțe la speranța că vor trăi din nou într-o democrație funcțională. La ei acasă și nu undeva în străinătate, unde se întâmplă să studieze sau să muncească. Și unde trăiesc, pentru că la ei în țară nu mai aveau nicio perspectivă.

Ne-am reamintit vineri seara de Tiananmen și Taksim! Și de “mineriada” din București din iunie 1990. Atunci, liderii post-comuniști au chemat în capitală mii de ortaci pentru a-i ajuta să-și consolideze puterea, după răsturnarea regimului Ceaușescu. “Minerii” au avut sarcina să le închidă gura opozanților liberali ai noului regim: au fost vizați mai ales politicieni de opoziție, studenți, intelectuali. Ceea ce s-a și reușit atunci, cu o brutalitate de nedescris!

Acum au fost polițiștii și jandarmii cei care au îndeplinit o sarcină similară, făcând uz nenecesar de forță împotriva demonstranților pașnici. De neînchipuit într-o democrație! Repetăm, ca să se înțeleagă mai bine: nu a fost o operațiune a jandarmilor împotriva unor manifestanți radicali de dreapta sau de stânga predispuși la violențe, așa cum s-a mai văzut prin diverse țări din Europa. A fost o declarație deschisă de război împotriva propriului popor! Vinovat pentru aceasta este fără îndoială guvernul. Și Liviu Dragnea, șeful social-democraților aflați la guvernare. Dragnea nu are voie să ocupe poziția de premier, pentru că a fost condamnat definitiv penal pentru manipularea alegerilor. Ca președinte al Camerei Deputaților, el controlează practic fiecare pas al cabinetului de la București. Numeroși miniștri și demnitari – inclusiv șefa de la Interne – provin din regiunea de baștină a lui Dragnea, unde acesta a fost șef de consiliu județean, un fel de “baron” al locului. Acești oameni din jurul lui îi sunt loiali pe veci “stăpânului” lor. Sub mantia protectoare a democrației parlamentare, ei și-au subordonat pas cu pas justiția și toate instituțiile statului.

Acum toate acestea trebuie să se sfârșească! Democrația funcționează altfel! Trebuie oprită destructurarea statului operată de acest Dragnea și de camarila lui. Cei responsabili pentru folosirea brutală a forței la manifestația de vineri 10 august trebuie aduși în fața justiției. Președintele liberal Klaus Iohannis are la dispoziție toate instrumentele prevăzute de Constituție pentru a-și elibera țara din ghearele cleptocraților. El se bucură în acest sens de sprijinul majorității românilor din țară și din afara ei. Au dovedit acest lucru foarte clar cei 100.000 de demonstranți prezenți vineri la București și în celelalte orașe mari ale României.” (Sursa: Deutsche Welle)

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.