Chiar dacă e pandemie și austeritate, Academia Oamenilor de Știință are un buget, pe anul 2021, de 8,9 milioane de lei, scrie Newsweek.ro.

La 11 martie 1935, la iniţiativa a 26 de oameni de ştiinţă, s-a constituit, „de facto”, asociaţia ştiinţifică Academia de Ştiinţe din România. În comunism, Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România a fost înfiinţată, ca persoană juridică, prin HCM nr. 1012/30 mai 1956 cu scopul de a sprijini coordonarea muncii ştiinţifice pe plan naţional şi reprezentarea acestei cercetări pe plan internaţional.

După Revoluție, a primit în rândurile ei o serie de oameni politici: Ion Iliescu, Teodor Meleșcanu, Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Valeriu Tabără, Anghel Stanciu, dar și înalte fețe bisericești arhiepiscopii Nifon sau Teodosie. Sunt informații de pe site-ul instituției. De fapt, în 1996 a avut loc o renaștere a instituției, aceasta primind noi membrii.

AOSR va primi, în 2021, 8,9 milioane de lei de la buget.

În 2017 i-am luat un interviu președintelui instituției. Alexandru Badea mi-a precizat, stupefiant, că activitatea AOSR este paralizată, iar centrul de cercetări avansate a fost desființat.  Membrii titulari primesc o indemnizație brută de 2.000 de lei, membrii corespondenți de 1.400 de lei, iar membri de onoare 1.000 de lei. Membrii prezidiului au cu 20% mai mult.

În 2010, Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române (care nu are nicio legătură cu AOSR), susținea că „a apărut o Academie a Oamenilor de Știință care este o construcție strict politică, pentru că ea nu se bazează pe o selecție corectă de valori“.

Academia spune că are un parteneriat cu doar trei universități: Politehnică, Valahia și Bioterra, dar și cu 3 societăți comerciale.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here