Publicația franceză L’Express susține că Liviu Dragnea poartă „negocieri secrete” cu juedcatori români pentru a obține achitarea în dosarele în curs. În schimb, el este dispus să renunțe la promovarea în forță a decretului de amnistie. Ce crede Bruxellesul? „Nu e o situație ideală, suspină un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. Dar, dacă așa am putea evita o criză deschisă în perioada președinției române …”.

Ziaristul Charles Haquet, specializat în economie și politică internațională, scrie, citând mai multe surse, că Liviu Dragnea își negociază problemele în justiție cu judecători români, fiind dispus să renunțe, în schimb, la promovarea în forță a decretului de amnistie.

„Luati un guvern eurofob și plasați-l în fruntea Uniunii Europene, în condițiile în care este total novice în materie: aceasta este situația în care se află Romania”, scrie Charles Haquet, citat de hotnews.ro.

Iar calendarul se anunță încărcat: Brexit în 29 martie, alegerile europene în luna mai, summitul celor 27 de la Sibiu, tot în mai. Pe ordinea de zi: viitorul euro, politica externă europeană, ratificarea parteneriatului economic cu Japonia, negocierile privind cadrul bugetar post 2020.

Citește și ”Vlad Voiculescu: Ce despăgubiri vor primi românii care au pătimit în spitalele mizerabile?

Un adevărat botez al focului pentru București, care nu pornește în aceste provocări în cele mai bune condiții, deoarece țara traversează o criză politică majoră, arată ziaristul francez.

Mărul discordiei dintre Guvern și președintele Klaus Iohannis este proiectul de reformă judiciară al Guvernului. Inițial, era vorba de corectarea abuzurilor unei justiții care se comportă, potrivit puterii, ca un „stat în stat”. Dosarul, demarat în 2016, s-a accelerat anul trecut: Codul Penal a fost obiectul a zeci de amendamente, șefa DNA Laura Codruța Kovesi a fost demisă în 9 iulie.

De la plecarea sa, DNA și-a pierdut eficiența, iar acum pare că a venit rândul procurorului general Augustin Lazăr, intrat în vizorul puterii. Sau, mai exact, al adevăratului său șef, Liviu Dragnea, arată Charles Haquet.

Vizat de mai multe proceduri judiciare, acest politician experimentat, care conduce cu mână de fier PSD și prezidează Camera Deputaților, nu poate ocupa funcții executive, din cauza condamnării sale. De aici și reforma juridică ce nu ar viză, potrivit criticilor săi, decât un singur scop: cazierul său judiciar, pentru a putea candida la alegerile prezidențiale din 2019. Iar acum guvernul încearcă să promoveze un decret de amnistie care ar permite albirea a numeroși responsabili politici. Și, în primul rând, a lui Liviu Dragnea.

Citește și ”MApN a suspendat achiziția corvetelor și a sesizat Parchetul Militar. Dragnea este DISPERAT

O astfel de impunitate este inacceptabilă pentru Bruxelles: „Nu se pune problema depășirii acestei linii rosii”, se afirmă pe culoarele Comisiei Europene, potrivit L’Express.

De aici furia lui Dragnea, care critică în ultimele luni o Uniunea care nu lasă României dreptul la propriile opinii.

Teoretic, nimic nu împiedică guvernarea PSD să voteze amnistia, dacă estimează că acest lucru îi va aduce voturile electoratului, cu riscul de a pierde orice credibilitate externă.

Există, totuși, motive de speranță. Întâi, „marea spalare” voită de guvern nu este atât de populară. Drept dovadă, PSD a căzut mult în sondaje de doi ani, fiind creditat azi cu mai puțin de 30% din intențiile de vot, față de cele 46% obținute în 2016. Mai grav, Curtea Constituțională a respins bună parte din reforma judiciară.

Citește și ”Oreste, analiză despre lanțul slăbiciunilor de la vârful statului român, combinaţii dintre înalţi demnitari şi problemele lor penale

În fine, și poate în special, Liviu Dragnea, preocupat de propria soartă, ar fi găsit o altă cale de a scăpa de justiție și negociază, potrivit mai multor surse, achitarea sa cu judecători români. În schimb, ar renunța la promovarea în forță a decretului de amnistie.

Ce se crede la Bruxelles despre asta? „Nu e o situație ideală, suspină un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. Dar, dacă așa am putea evita o criză deschisă în perioadă președinției române …”

Liviu Dragnea, evident imprevizibil, a decis altfel. Suspectat de Oficiul european de luptă împotriva fraudei de deturnarea unor fonduri europene de 21 de milioane de euro, a decis, în 11 decembrie, să aducă în fața Curții de Justiție de la Luxemburg Comisia Europeană! Speranța sa: punerea în discuție a incriminării sale și neînceperea urmăririi, ceea ce i-ar permite refacerea virginitatii politice.

Cu câteva luni înainte de sfârșitul mandatului sau, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, și-ar fi dorit fără îndoială un alt cadou de plecare, încheie L’Express.

”Țară liberă, ziariști ocupați” – Ne-am propus să oferim ceea ce politicienii corupți, și nu numai, au reușit răpească tuturor cetățenilor: demnitatea, adevărul și curajul. Alege să fii patronul nostru – www.patreon.com/dacnews

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here