Sârbul Novak Djokovici (34 de ani) își acuză impresarul pentru falsul în declarații comis la intrarea în Australia și spune că “am judecat greșit” atunci când a decis să participe la evenimente publice, în Belgrad, deși știa că e bolnav de Covid. Numărul 1 în tenisul mondial e în centrul unui scandal după ce a venit la Melbourne, pentru a participa la Australian Open, încălcând legislația țării-gazdă (care prevede că trebuie să fie vaccinat). I s-a anulat viza, dar a reprimit-o după un proces în care avocații săi au demonstrat că nu-i fuseseră respectate drepturile la aeroport, scrie Ziaristii.com.

Tenismenul sârb, anti-vaccinist convins, a prezentat în Australia un test Covid pozitiv datând din 16 decembrie 2021. El susținea, astfel, că nu mai era nevoie să fie vaccinat, pentru că a trecut prin boală. Imediat, însă, au apărut poze cu el participând la evenimente publice după momentul infectării, când ar fi trebuit să se afle în carantină.

Jurnaliștii de la „Der Spiegel” și „New York Times” au verificat codul QR al testului pozitiv prezentat de Djokovici în Australia, dar au descoperit că, în baza de date a Ministerului Sănătății din Serbia, acesta figura ca fiind negativ! Ulterior, rezultatul testului „s-a pozitivat” și pe site-ul ministerului, dar nu înainte ca ziariștii să fi apucat să salveze rezultatul inițial, care era negativ.

Le-a spus australienilor că n-a călătorit nicăieri în ultimele două săptămâni, înainte de Melbourne, dar s-a dovedit că fusese în Spania

Novak Djokovici a postat pe contul său de Instagram un mesaj în care acuză „continua dezinformare despre activitățile mele și participarea la evenimente în decembrie, după ce am ieșit pozitiv”. Reacția vine, cel mai probabil, la sugestia avocaților săi, după ce ministrul Imigrației din Australia a spus că ia în calcul să-i anuleze din nou viza de intrare în țară după ce s-a dovedit că sârbul a comis fals în declarații.

Pe 1 ianuarie, Djokovici a completat un formular de intrare în Australia în care menționa că n-a călătorit și nici nu va călători în afara Serbiei până la plecarea spre Melbourne. Dar la proces s-a aflat că, de fapt, tenismenul a venit în Australia din Spania!

Conform publicației britanice „The Guardian”, numărul 1 în tenisul mondial și-a construit apărarea, în această nouă problemă ivită, în jurul ideii că de vină e impresarul său, cel care ar fi completat, de fapt, hârtiile trimise autorităților australiene. Djokovici susține că a fost „o greșeală administrativă” atunci când a declarat că nu a călătorit nicăieri în cele două săptămâni de dinaintea plecării în Australia.

Jurnaliștii britanici remarcă „eșecul” lui Djokovici în a clarifica suspiciunile legate de autenticitatea testului pozitiv Covid din 16 decembrie, în baza căruia a și obținut excepția pentru a intra în Australia.

La întrebarea de ce n-a stat în izolare după 16 decembrie, dacă a fost cu adevărat infectat, Djokovici a răspuns că a fost “o eroare de judecată”. El a afirmat că în aceeași perioadă a făcut două teste rapide, ambele cu rezultat negativ, că se simțea foarte bine și că n-a primit rezultatul testului PCR decât a doua zi, pe 17 decembrie. Atât pe 16, cât și pe 17 decembrie, Djokovici a participat la diverse evenimente publice, fără să poarte mască.

Pe 16, 17 și 18 decembrie sunt dovezi clare că Djokovici nu era în carantină, deși ar fi trebuit să stea în casă dacă era infectat cu Covid. Explicațiile sârbului

Am participat la un meci de baschet la Belgrad, pe 14 decembrie, după care s-a raportat un număr de persoane testate pozitiv. Deși nu aveam simptome, am făcut un test rapid antigen pe 16 decembrie, care a fost negativ. Dar, pentru măsuri suplimentare de precauție, am făcut și un test PCR oficial și aprobat în aceeași zi”.

Djokovici spune că, pe 17 decembrie, a mers la un eveniment legat de tenis la Belgrad, unde participau și copii, după ce făcuse un al doilea test rapid ieșit negativ.

Eram asimptomatic și mă simțeam bine, n-am primit notificarea privind rezultatul pozitiv al testului PCR decât după eveniment”, mai explică tenismenul.

Însă pe 18 decembrie, când știa deja, potrivit propriei depoziții, că e bolnav, sportivul a ieșit iar din casă și s-a dus la un interviu cu jurnaliști de la „L’Equipe”!

„Acest interviu fusese programat de multă vreme și m-am simțit obligat, n-am vrut să-i las baltă pe jurnaliști”. Djokovici spune că a păstrat distanța socială față de interlocutori, „exceptând momentul când s-au făcut pozele”. Acum, tenismenul afirmă că „atunci când m-am dus acasă, după interviu, ca să mă izolez conform perioadei cerute, reflectând, mi-am dat seama că a fost o eroare de judecată și accept că ar fi trebuit să reprogramez interviul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here