Lupta statului cu grupurile de interese se încheie, la metrou, după doar 10 luni cu o victorie a celor din urmă. Ștefan Paraschiv, directorul general al Metrorex SA care i s-a opus baronului PSD Ion Rădoi și a insistat cu demolarea chioșcurilor ilegale ale sindicatului din stații, va fi revocat din funcție, scrie ClubFeroviar.ro.

Este oarecum surprinzător că PNL și PSD nu l-au dat mai repede afară pe Ștefan Paraschiv, după ce Iohannis și Cîțu au scos USR de la guvernare. Dar lucrurile s-au reglat între timp și acum un proiect de hotărâre stă pe ordinea de zi a Consiliului de Administrație al Metrorex SA. PNL și PSD vor numi un nou director interimar pe 4 luni. Ministru interimar al Transporturilor este, din 3 septembrie, Dan Vîlceanu, secretar general al PNL.

Cu aceasta, „revoluția“ statului împotriva rețelei de interese care sugrumă de decenii întregi Metrorex se încheie în mai puțin de un an. În acest interval, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, și directorul Metrorex numit de acesta, Ștefan Paraschiv, au intrat „cu ranga“ pe moșia atotputernicului baron Ion Rădoi.

Sindicaliștii lui Rădoi au recurs la toate mijloacele, de la intimidări până la procese și intervenții pe linie politică

Au fost lupte crâncene, sindicaliștii lui Rădoi recurgând la toate mijloacele de intimidare posibile, de la procese deschise în instanță și până la amenințări directe la fața locului, de la blocarea metroului până la intervenții pe linie politică.

Cea mai vizibilă parte a bătăliei a fost dată în jurul zecilor de spații comerciale pe care USLM (sindicatul lucrătorilor de la metrou) le exploata ilegal, de ani întregi, în incinta stațiilor de la metrou. Demararea operațiunii de demolare a dughenelor a fost cu urlete, amenințări și intimidări. Muncitorii care ar fi trebuit să dezmembreze primele chioșcuri erau monitorizați de grupuri de șoc ale baronului Rădoi. De frică, aceștia ezitau să se apuce de treabă. Așa că directorul Paraschiv a dat exemplu personal, punând mâna pe o rangă cu care a deschis ușa primului chioșc, în fluierăturile, huiduielile și amenințările oamenilor lui Rădoi.

Înaintea acestei operațiuni, pe 26 aprilie, atunci când au primit de la companie somația prin care li se cerea să evacueze singuri chioșcurile dacă nu vor să le fie demolate, oamenii lui Rădoi au blocat „spontan“ metroul timp de o zi, aruncând în haos Bucureștiul.

Piedone a cerut niște spații comerciale ca să nu demoleze dughenele baronului Rădoi din stațiile de metru de la Sectorul 5. Primarul n-a pățit nimic

La momentul respectiv au trecut ore întregi până când sindicaliștii au reușit să găsească niște pretexte pentru acțiunea lor – în primă fază, n-au știut să explice de ce fac asta. Nu puteau spune că se opun desființării chioșcurilor ilegale deoarece și-ar fi atras oprobiul public, așa că, spre prânz, au venit în fața camerelor de luat vederi și au spus că nu i-a pus nimeni să facă grevă (dacă ar fi existat un lider, acesta urma să răspundă penal) și că au blocat metroul pentru că se zvonea că ar fi posibil să se facă reduceri de personal sau să nu li se mai mărească salariile.

Câteva luni mai târziu, DNA a interceptat o convorbire între baronul Ion Rădoi și primarul Sectorului 5, Piedone. Primul îi cerea celui de-al doilea să blocheze demolarea chioșcurilor din stațiile de metrou de pe raza Sectorului 5. Cel de-al doilea accepta, cu condiția să primească și el câteva spații comerciale.

După apariția publică a înregistrărilor, în aceeași noapte, Piedone a trimis de urgență echipe de muncitori să demoleze chioșcurile, deși până atunci, luni întregi, evitase acest lucru sub motiv că n-ar avea oameni disponibili. Public, el a spus că i-a cerut „în glumă“ lui Rădoi respectivele spații comerciale. DNA n-a făcut nimic.

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.