Propagandistul putinist Andrei Marga, fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, continuă să-și susțină public scandaloasele teorii pro-Kremlin. Vajnic tunător al Securității sub mai multe nume conspirative (cel mai intens folosit: „Horia”), Marga reia, într-un editorial, ideea că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, pentru încheierea războiului declanșat de Moscova împotriva sa, scrie Ziaristii.com.

În editorialul publicat pe Rasunetul.ro, intitulat „Ieșirea din conflict”, Andrei Marga acuză „o propagandă dintre cele mai reprobabile”, susținută de „activiști rudimentari” care „își asumă continuarea conflictului”.

Marga scrie, aberant-ticălos, că „până și Elon Musk, «The New York Times» și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari”. Minciună gogonată: „New York Times”, ca ziar, nu și-a asumat niciodată o asemenea declarație, ea cel mult a venit din partea unui dintre sutele de colaboratori ai publicației.

Nici milionarul Elon Musk, cu toate afirmațiile sale caraghioase, nu a propus ca Ucraina să cedeze teritorii ca să obțină pacea, ci a emis ideea – năstrușnică, de altfel – că soarta celor 5 regiuni ocupate de ruși (Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk) ar trebui decisă prin referendumuri legale, supravegheate de ONU. Apropo: pe acest criteriu, Harghita și Covasna ar deveni județe ale Ungariei, iar Texas și California ar trece la Mexic!

Fost ministru de Externe și al Educației, fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fost director al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Margal înșiră, ca un tonomat moscovit, multe dintre argumentele propagandei ruse pentru declanșarea războiului în Ucraina.

Fragmente din „editorialul” lui Andrei Marga

  • „Pe scenă este acum și o propagandă dintre cele mai reprobabile, al cărei primitivism duce, între altele, la blamarea celor care sunt conștienți de consecințele aberațiilor. Mai recent, până și Elon Musk, «The New York Times» și alții, care au spus lucid că pacea durabilă implică cedări teritoriale, sunt luați la rost de activiși rudimentari.”
  • „Această propagandă își asumă continuarea conflictului. Nu voi insista asupra ei. Mă interesează ieșirea din conflict.”
  • „M-am referit la această ieșire într-un răspuns la o întrebare ce mi-a fost adresată la Alba Iulia (14 septembrie 2022) și apoi într-un articol («De la propagandă, la gândire», 2022). Ele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda care poimâine va fi socotită o penibilă eroare. Niciunul dintre preopinenți nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus.”
  • „Situația conflictului s-a complicat și mai mult în ultimele săptămâni. Au intervenit votul fără vreo împotrivire din partea  populației din cele patru regiuni ocupate prin acțiunea militară începută în februarie 2022, decizia Rusiei de a integra între frontierele proprii regiunile, reacția țărilor care se opun acțiunii militare, agravarea crizei energetice antrenată de conflict și culminația ei în atacarea nedemnă a gazoductelor Rusia-Germania. Și, desigur, urcarea amenințării nucleare la iminență.”
  • „Sunt persoane care se exprimă cu aplomb, fără să cunoască prevederile internaționale în materie de conflicte, precum cel din Ucraina, sau adaptându-le la nevoi propagandistice.”
  • „Se află în eroare cei care reduc discuția despre conflict la o înțelegere sumară a dreptului internațional, fără a vedea faptele și obligația securității celuilalt.”
  • „Suveranitatea națională se referă nu doar la ordinea existentă, ci și la formarea acestei ordini. Cum am mai arătat, ordinea existentă este punctul de plecare pentru a rezolva orice litigiu. Dar atunci când un stat nu-și integrează democratic cetățenii, refuză acordurile privind minoritățile, interzice partide, monopolizează informații și recurge la ură, fiind construit pe încălcarea suveranității altor state, acea ordine se discută. Ea se discută și când sunt resturi samavolnic tranșate ale istoriei.”
  • „Este mai departe uimitor cât de îngust procedează autodeclarați «specialiști», trăitori, totuși, în secolul XXI. La orice comparație, sub aspectul opticii și al mijloacelor, propaganda lor nu face decât să reia sectarismul din bolșevism și nazism, doar că îl pun pe o direcție a lor. Disprețul pentru fapte și valori este urmarea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.