Imagini tulburătoare cu protestatari bătuți de jandarmi până au leșinat. Mai mulți protestatari au postat vineri noapte pe Facebook fotografii și mărturii ale violențelor jandarmilor împotriva celor din Piața Victoriei.

Violențe fără precedent în Piața Victoriei. Jandarmii au intervenit în forță împotriva manifestanților pentru evacuarea Pieței, au tras zeci de grenade lacrimogene în mijlocul pieței și în parcare, dispersând zecile de mii de oameni, mulți dintre ei loviți de dispozitivele lansate în aer. Piața a fost la un moment dat plină de fum, protestatarii alergând să scape de efectul gazelor. Confruntările dintre jandarmi și protestatri au continuat mult după miezul noții pe străzile adiacente Pieței Victoriei. Numărul protestatarilor din fața guvernului a depășit în punctul culminant 100.000.

În total, 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, 65 de oameni au fost transportaţi la spital, nouă dintre ei fiind jandarmi.

Jurnalistul HotNews.ro, Robert Mihăilescu, a fost lovit și el cu pumnii și picioarele de jandarmi la mitingul Diasporei din Piața Universității, după ce Jandarmeria a început intervenția în forță împotriva manifestanților.

Ziaristul transmitea LIVE intervenția Jandarmilor de pe Calea Victoriei. La finalul filmării, trupele Jandarmeriei intervin din nou în forță și ridică trei tineri care se aflau în fața magazinului Admiral și care nu aveau o atitudine ostilă.

Un bărbat în civil, îmbrăcat în haine de culoare deschisă, care dădea ordine jandarmilor, a venit dintre aceștia și l-a tras pe ziarist în mijlocul jandarmilor.

”Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: ‘Luați-l și pe ăsta’. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit Robert Mihăilescu.

Pe înregistrarea video sunt salvate doar imaginile până la smulgerea telefonului mobil. Ziaristul a depus plângere la Secția 1 de Poliție.

Presa internațională denunță violența jandarmilor împotriva protestatarilor. Ziarul francez Le Monde acordă spații generoase relatării corespondentului de la București, iar reportajul de la protetul masiv de vineri este unul dintre principalele articole de pe pagina de net a publicației. Și The Guardian alocă spațiu pe prima pagină pentru relatarea violenței autorităților de la București contra protestatarilor.

”Gaz lacrimogen și tun cu apă pentru a dispersa o manifestație a expatriaților români”, a titrat Mirel Bran în Le Monde, adăugând că ”zeci de mii de români din diaspora au protestat în fața guvernului împotriva corupției”.

Le Monde face istoricul atacurilor la justiție date de coaliția PSD-ALDE, în frunte cu liderul Liviu Dragnea, și scrie că partenerii europeni ai României și-au manifestat îngrijorările față de starea statului de drept.

Și ziarul britanic The Guardian scrie despre ”sutele de răniți” rezultați în urma intervenției jandarmilor asupra protestatarilor.

Pe filmuleţ se observă fiecare moment în care jandarmii îi dispersează pe oameni cu gaze lacrimogene, precum şi detaliile operaţiunii de evacuare de la ora 23.10.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a explicat sâmbătă dimineață că intervenția în forță a forțelor de ordine de vineri din Piața Victoriei a fost pe deplin justificată, explicând că de vină au fost și protestatarii pașnici care au avut ”o atitudine ostilă și provocatoare” la adresa jandarmilor și nu s-au delimitat de grupurile violente.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.