Nu mai putin de 25 de organizatii din Romania si ale romanilor din diaspora solicita demisia celor sapte judecatori CCR care au decis ca hotararea CJUE privind Sectia Speciala este neconstitutionala., scrie Aktual24.ro.

„Curtea Constitutionala refuza sa respecte hotararea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacra obligativitatea pentru statul roman de a pune in aplicare recomandarile din cadrul Rapoartelor MCV, printre care si desfiintarea Sectiei speciale. CCR impune judecatorilor nationali ca, din moment ce a fost decisa in Romania constitutionalitatea infiintarii Sectiei speciale, ei sa nu poata aplica direct dreptul european care se opune in mod clar unei astfel de Sectii”, subliniaza semnatarii.

24 de organizatii din Romania si strainatate se alatura demersului asociatiei Initiativa pentru o Cultura Democratica Europeana si solicita demisia membrilor CCR care au adoptat decizia prin care interzic judecatorilor romani sa constate incalcarea dreptului european cu privire la Sectia speciala de anchetat magistratii.

Decizia CCR din data de 8 iunie 2021 a bulversat lumea juridica. Curtea Constitutionala refuza sa respecte hotararea CJUE din data de 18 mai 2021 care consacra obligativitatea pentru statul roman de a pune in aplicare recomandarile din cadrul Rapoartelor MCV, printre care si desfiintarea Sectiei speciale. CCR impune judecatorilor nationali ca, din moment ce a fost decisa in Romania constitutionalitatea infiintarii Sectiei speciale, ei sa nu poata aplica direct dreptul european care se opune in mod clar unei astfel de Sectii.

Semnatarii demersului constata ca decizia CCR contravine jurisprudentei constante a CJUE potrivit careia judecatorul national este primul judecator european, iar acest rol nu poate fi interzis de nicio autoritate, lege sau practica, chiar daca este vorba de o curte constitutionala. 

Cele 24 de organizatii sunt cunoscute asociatii si grupuri civice militante pentru valorile europene precum democratie, stat de drept, anticoruptie si independenta justitiei:

Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie, prin Lucian Checherita;
Asociatia Freedom House Bucuresti, prin Cristina Guseth;
Asociatia RESET, prin Daniela Mitrofan;
#activAG Pitesti, prin Traian Paparete;
#Rezist Milano, prin Catalin Lazar;
#Stafeta Steagului European, prin Maria Elena Vanghelatou;
#Acord Diaspora, prin Gabriel Ursescu;
#Rezist Dublin, prin Alexandru Gheorghe;
#Rezist Iasi, prin Anca Cornelia Aradei;
Asociatia Bihorul Civic, prin Vasile Dumitriu;
#Voluntari in Europa, prin Adriana Muresan;
#Miscarea Civica Diaspora Austria, prin Claudia Zotlterer-Vlad;
#Diaspora Milanp, prin Miron Alin Stanescu;
Asociatia Oradea Civica 017, prin Cosmin Burdasiu;
#Diaspora Franta solidara cu Romania, prin Mihaela Mihai;
#Canada Save Rosia, prin Eugen Melinte;
#Un timbru pentru dreptate, prin Octavian Stanga;
#Cetatean implicat, prin George Macarie;
Asociatia ACREMIS, prin George Macarie;
#Rezist Galati, prin Magdalena Daniela Bolocan;
Initiativa Romania, prin Diana Maria Voicu;
#Coruptia Ucide, prin Angelica Serban;
Asociatia Geeks for Democracy, prin Raluca Paraschiv;
#Rezistenta, prin Marian Raduna”.

Judecatorul Cristi Danilet a anuntat pe 9 iunie ca, in calitate de vicepresedinte al ICDE (Initiativa pentru Cutura Democratic Europeana), solicita demisia celor sapte judecatori ai CCR care au decis, marti, sa respinga hotararea CJUE privind desfiintarea Sectiei Speciale.

„Decizia CCR de ieri este o insiruire de sofisme menite sa arunce in aer ordinea de drept European. Ea creeaza incertutudine juridica si obliga instantele nationale la nerespectarea unei hotarari a CJUE.

Situatia este fara precedent, dar si fara iesire. Incalcarea obligatiilor care ne revin ca stat membru UE dictata de CCR trebuie sanctionata cu demisia judecatorilor constitutionali care au adoptat aceasta hotarare”, anunta ICDE.

Decizia a fost adoptata de CCR cu o majoritate de 7 la 2. Au votat impotriva judecatoarele Livia Stanciu si Simina Tanasescu.

Care, dintre cei doi liberali, este potrivit pentru a prelua conducerea PNL-ului și pentru a asigura o reformă reală a partidului?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.800 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here