Agenţiile de informaţii germane au dezvăluit că preşedintele chinez Xi Jinping a cerut directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, să minimizeze severitatea pandemiei virusului Wuhan în ianuarie, potrivit Der Spiegel.

În timpul unei conversaţii din 21 ianuarie – la o săptămână după ce OMS asigura comunitatea internaţională că nu există „dovezi clare de transmitere de la om la om” – Xi Jinping i-ar fi cerut lui Tedros să nu dezvăluie că virusul este de fapt transmisibil de la om la om şi să întârzie să declararea focarului de virus Wuhan o pandemie – în ciuda faptului că dimensiunea focarului corespundea criteriilor formale de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Şi în timp ce OMS a anunţat pe data de 22 că datele colectate prin propria investigaţie „sugerează că transmisia de la om la om are loc la Wuhan”, organizaţia a declarat că era necesară o analiză mai cuprinzătoare „pentru a înţelege în întregime” situaţia, apoi au aşteptat până la 11 martie pentru a declara virusul o pandemie.

Acum este aproape universal acceptat că muşamalizară dimensiunilor şi gravităţii focarului, de către regimul comunist chinez, a contribuit la transformarea unui focar viral local în cel mai mare dezastru global al timpurilor moderne.

Departe de a trage un semnal de alarmă când a fost detectat virusul iniţial la Wuhan, Partidul Comunist Chinez a ascuns situaţia, permiţând virusului să se răspândească în toată lumea. După câteva luni de la explozia pandemică, regimul comunist de la Beijing continuă să nu poată explica modul în care a apărut virusul şi nici pacientul zero, să interzică accesul experţilor internaţionali la Wuhan şi să interzică diseminarea informaţiilor referitoare la virus pe care le are.

La mijlocul lunii ianuarie, OMS a anunţat că anchetele autorităţilor chineze nu au găsit nicio dovadă clară a transmiterii de la om la om. Avertismentul Taiwanului din 31 decembrie potrivit căruia o astfel de transmisie s-a întâmplat probabil la Wuhan a fost ignorat de OMS, deşi informaţiile erau suficiente pentru a convinge autorităţile taiwaneze să instituie măsuri preventive la domiciliu înainte de orice altă ţară, inclusiv China.

Diseminarea persistentă a variantei oficiale a Chinei de către OMS a creat o stare de pericol pentru celelalte ţări, care şi-au întârziat răspunsurile câteva săptămâni.

De fapt, OMS a descurajat în mod activ orice acţiune, în prima perioadă a focarului. Pe 10 ianuarie, odată cu apariţia focarului în Wuhan, OMS susţinea că „nu recomanda nicio măsură de sănătate specifică pentru călători către şi dinspre Wuhan”, adăugând că „monitorizarea la intrare oferă un beneficiu minim”. De asemenea, a recomandat „să nu fie aplicate restricţii de călătorie sau comerţ cu privire la China.”

Chiar şi după ce cel mai cunoscut pulmonolog din China, Zhong Nanshan, a confirmat transmisia de la om, pe 20 ianuarie, OMS a continuat să submineze luarea de măsuri eficiente de către celelalte ţări, prin minimizarea riscurilor de transmitere asimptomatică şi descurajând testarea pe scară largă.

Între timp, China stoca echipament de protecţie personală – reducea exporturile de echipamente medicale fabricate din China şi importa masiv din toată lumea. În ultima săptămână a lunii ianuarie, ţara a importat 56 de milioane de ventilatoare şi măşti, conform datelor oficiale.

Nu este un secret faptul că China s-a angajat într-o muşamalizare masivă a focarului, evidentă după de virusul Wuhan a scăpat de sub control. În acelaşi timp, Partidul a permis ca zeci de mii de oameni să călătorească pentru Anul Nou Lunar Chinezesc, ieşind din Wuhan.

Chiar şi după ce a aplicat blocada asupra oraşului de 11 milioane de locuitori, în 23 ianuarie, China a permis în continuare zborurile aeriene, inclusiv cele cu destinaţii internaţionale.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.