Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis tinerilor, la inaugurarea Spaţiului 80east (optzecist) – „Acasă în comunism“, că pentru libertate, democraţie şi drepturi oamenii trebuie să lupte în fiecare zi, pentru că, „altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome“ și „în zilele noastre unele fantome încearcă să iasă din colţuri, tocmai fiindcă anumite lucruri ni se par atât de normale, atât de la sine înţelese“. Președintele a subliniat că participarea la viaţa publică şi exercitarea dreptului la vot înseamnă a fi liber.

„Comunismul, în realitate, a fost un regim oribil, un regim crunt, un regim draconic şi aceste lucruri nu se pot recrea printr-un spaţiu, aceste lucruri se pot recrea numai prin amintiri şi o mică parte din ce am trăit noi atunci se poate transmite prin povestire, nu se poate recrea şi este bine. Ceea ce am simţit, cum ne-am simţit, oprimaţi, umiliţi, jigniţi, îngrădiţi, lipsiţi de libertate, aceste lucruri nu se pot nici imagina în ziua de astăzi, nici nu se pot transmite ca sentiment de viaţă. Însă, ceea ce se poate povesti este ce evenimente am văzut, ce evenimente am trăit, cum a fost cadrul general. Şi, din acest motiv, cred că spaţiul are valoarea lui prin faptul că îţi dă un motiv să intri în această discuţie despre vremea comunismului în România“, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că acea epocă „a fost probabil cea mai neagră epocă a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge în situaţia să repetăm greşeli pe care noi le-am făcut“.

„Comunismul a fost o greşeală enormă, catastrofală, pe care a făcut-o România. Că nu a făcut-o benevol, este iarăşi adevărat, dar, pentru aceea, felul în care a fost inoculat comunismul în România a fost un fel românesc şi a fost o mare, mare greşeală şi nu numai o eroare a istoriei, o oroare a istoriei moderne. Aceste lucruri trebuie povestite şi această istorie trebuie înţeleasă cât se poate înţelege pentru a trage concluzii potrivite“, a continuat Klaus Iohannis.

El și-a amintit că tinerii își doreau foarte mult libertate, să se exprime, să meargă să vadă locuri, alte ţări, să intre în contact cu oamenii din alte părţi, să poată spune liber ce își doresc, să se asocieze şi să schimbe societatea în bine.

„Majoritatea acestor lucruri nu au fost posibile şi de aceea ne-am dorit foarte, foarte mult libertatea şi cuvântul-cheie al Revoluţiei cred că, dacă ar fi să reducem Revoluţia la un cuvânt, este cuvântul libertate. Oamenii nu, sau ca să zic aşa, noi nu am ieşit la Revoluţie ca să cerem bani, sau pâine sau blugi sau maşini sau televizoare, noi am ieşit să cerem libertate şi am cerut să scăpăm de comunism. Aşa s-a întâmplat şi am devenit liberi. (…) Societatea după decembrie ’89 s-a construit şi este aceea pe care o trăim acum. În ziua de astăzi dacă îi întrebaţi pe români, în general, ce doresc, aproape niciunul nu spune libertate, fiindcă o avem. Şi de obicei, şi aceasta este o concluzie mai degrabă tristă, ceea ce ai ţi se pare de la sine înţeles şi ai impresia că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Din păcate, nu este aşa. Şi pentru democraţie, şi pentru libertate, şi pentru drepturile noastre, pentru libertatea de exprimare trebuie să luptăm zilnic. Altfel, din negura vremurilor nu foarte îndepărtate se ridică fantome şi câteodată am impresia că în zilele noastre unele fantome încearcă să iasă din colţuri, tocmai fiindcă anumite lucruri ni se par atât de normale, atât de la sine înţelese, încât nici nu le mai asociem cu o valoare foarte mare cum ar trebui, parcă oamenii nici nu mai sunt dispuşi să lupte pentru acele valori“, a subliniat președintele Iohannis.

El a precizat că lupta în ziua de astăzi a devenit mult mai simplă decât pe vremea comuniştilor, când se ajungea la închisoare sau chiar la a fi ucis.

„Astăzi, a lupta înseamnă a-ţi spune opinia, a fi interesat, a fi conectat cu ce se întâmplă în ţară şi a merge la vot. Este cât se poate de simplu şi surprinzător, oricât de simplu ar părea, mulţi nu îşi dau seama că asta este libertatea: să spui, să participi, să votezi. Societatea civilă asta doreşte, de fapt, să sprijine participarea oamenilor la viaţa societăţii într-un fel activ, nu agasant, într-un fel creativ, nu inhibitor“, a susținut Klaus Iohannis. (Sursa: G4Media.ro)

Alegeri prezidențiale 2019. Pe cine votați?

View Results

Loading ... Loading ...

Sprijină proiectul DAC News donând prin PayPal, sau devino patronul nostru pe Patreon! Nu uita, peste 10.000 de persoane te așteaptă în grupul România EUROPEANĂ!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITIȚI ȘI:

Ponta denunță hoția lui Dragnea din bani publici: ”PSD nu are nevoie de 47 de milioane de euro”

Procurorii DNA au trimis în judecată doi primari din PSD pentru fraudă cu fonduri europene

Isărescu despre Darius Vîlcov: Uite cine ne dă nouă sfaturi. Nici nu știu în numele cui vorbește

Tudorel Toader face o nouă victimă. Bătrână violată de un pușcăriaș proaspăt eliberat – dacnews.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here