Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, la Alba Iulia, că proiectul „Romania Educata” va fi finalizat foarte curând. ”Va transforma România centenară într-un stat modern și puternic, cu instituții solide, în care cetățenii pot avea încredere deplina”, a spus Iohannis, scrie aktual24.ro.

Președintele a participat la deschiderea anului școlar la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crisan” din Alba Iulia. El a anunțat aici finalizarea proiectului „Romania Educata”.


„Anticipand provocările cu care ne confruntăm, am lansat în urmă cu mai bine de doi ani «Romania Educata», un demers menit să identifice o viziune pe termen lung pentru învățământul românesc.

Aflat pe ultima sută de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultări, discuții, dezbateri și muncă asiduă în cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolaltă reprezentanți ai elevilor, studenților, cadrelor didactice, părinților, școlilor, universităților, societății civile și ai administrației.

Mi-am dorit ca proiectul să nu apără «peste noapte», ci să aibă la dispoziție timpul necesar pentru a implica real și semnificativ toți acești actori, să fie angrenat în realitatea lor cotidiană și corelat cu așteptările lor.

Văd «Romania Educata» ca parte a unui proiect coerent de țară, care va transformă România centenara într-un stat modern și puternic, cu instituții solide, în care cetățenii pot avea încredere deplină.

Pentru a produce această transformare, mai avem nevoie însă de o parte esențială a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativă față de țară, ci de unul interiorizat, pe care îl trăim în viața de zi cu zi.

A fi patriot înseamnă și a învăța de dragul cunoașterii și al împlinirii personale, și nu pentru diplomă, a lupta pentru instituții transparente și democratice, a respecta mediul înconjurător, a îndrăzni să ne punem în practică ideile antreprenoriale.

Înseamnă să votăm, să facem voluntariat și, da, să luptăm pentru o viață mai bună pentru români, oriunde ne-am afla. Școala este unul dintre locurile în care acest patriotism se poate manifesta în cel mai elocvent mod posibil: aici se nasc ideile și se formează competențele care vor ajuta generațiile de mâine să transforme România centenară într-o țară pe deplin demnă de trecutul sau”, a declarat Iohannis la Alba Iulia.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.