Primăria Capitalei cere rezilierea contractului și închiderea a opt benzinării MOL care s-au sustras de la plata unor sume datorate municipalității, în baza unui contract de asociere care prevedea că Primăria va încasa între 1,7% și 2% din cifra de afaceri realizată în aceste locații, anunță primarul general Nicușor Dan, scrie Economedia.ro.

Conform lui Nicușor Dan, contractul de asociere semnat în 1995 între Consiliul Local al Municipiului București și MOL România, care a preluat drepturile și obligațiile firmei Petroli România (fostele benzinării Agip) prevedea că părțile conveneau să împartă venitul rezultat din toate activitățile desfășurate, mai precis, vânzare produse petroliere și comercializare alte produse. Municipalității îi reveneau 2% din cifra de afaceri realizată în șapte locații (Mol Păcii, Mol Politehnică, Mol 1 Mai, Mol Olteniței, Timpuri Noi, Mol Rahova și Mol Piața Muncii) și 1,7% din cifra de afaceri realizată în Mol Colentina.

Cu toate acestea, în locațiile respective, Mol România a desfășurat fără să aibă dreptul, conform contractului, activități comerciale prin intermediul unor alte societăți și s-a sustras astfel de la plata către Primărie a sumelor datorate, afirmă primarul Capitalei.

În acest sens, Nicușor Dan susține că a acționat în instanță firma MOL România și solicită pagube materiale de aproximativ 1 milion de lei. De asemenea, Primăria a solicitat rezilierea contractului de asociere între municipalitate și această firmă, pentru opt locații din București.

Conform surselor Economedia.ro, suma cerută este pentru perioada 2019-2021, deoarece pentru perioada anterioară sumele s-au prescris. Sursele afirmă că situația descrisă se derulează de circa 10-12 ani, „poate chiar mai mult”, dar foștii primari, Gabriela Firea, Sorin Oprescu și Adriean Videanu, au închis ochii.

Dacă societatea acceptă rezilierea acordului de concesiune, benzinăriile trebuiesc închise, deoarece ele sunt localizate pe un spațiu concesionat de municipalitate. Altfel, ele pot funcționa pe perioada judecării cauzei în instanță și până la o sentință definitivă.