Luptele politice continua in Romania pe durata starii de urgenta, Curtea Constitutionala stabilind ca Guvernul nu poate limita drepturile si liberatile prin ordonanta de urgenta, comenteaza jurnalistul Paul Cozighian intr-un editorial publicat in cotidianul francez Le Figaro.

„Cu exact o saptamana inainte de inceperea relaxarii restrictiilor, Romania prezinta un bilant medical mai degraba satisfacator, cu aproape 900 de morti la 15.000 de cazuri confirmate, adica o medie stabila de 300 de noi cazuri pe zi si 6.500 de persoane vindecate. In pofida unor note discordante in prima dintre cele doua luni ale starii de urgenta instituite de seful statului, Klaus Iohannis, pe 18 martie, situatia pare sub control, intrucat chiar si la sectiile de reanimare cifrele sunt linistitoare: in prezent sunt circa 230 de pacienti in sectii de terapie intensiva, unde capacitatea pe intregul teritoriu este de 2.600 de paturi”, noteaza jurnalistul Paul Cozighian in editorialul publicat in cotidianul Le Figaro sub titlul „Romania: in cursul starii de urgenta, continua lupta politica” / „Guvernul nu poate limita exercitarea drepturilor si libertatilor printr-o ordonanta de urgenta, conform Curtii Constitutionale din Romania”.

„Dar, iata, Curtea Constitutionala din Romania (CCR) tocmai a stabilit ca una dintre ordonantele de urgenta guvernamentale privind regimul starii de urgenta si alerta (…) este neconstitutionala. Potrivit CCR, Guvernul nu poate limita exercitarea drepturilor si libertatilor printr-o ordonanta de urgenta. Aceste decizii nu pot fi luate decat printr-o lege organica, adoptata de Parlament. Iar, fara aceste decizii luate de presedintele tarii si de guvernul sau liberal (PNL) intr-un moment critic pentru tara, decizii care nu puteau astepta un vot al Parlamentului – ale carui lucrari in plus sunt suspendate complet -, se poate paria ca numarul victimelor ar fi fost mult mai mare”, precizeaza editorialistul.

Romania se lupta cu doi inamici Klaus Iohannis

Puterea legislativa de la Bucuresti se afla inca in mainile Partidului Social-Democrat (PSD), majoritar in Senat si mai puternic decat rivalul PNL in Camera inferioara. „Aproape absent din peisajul mediatic de la inceputul epidemiei, PSD se teme de o infrangere usturatoare in viitoarele alegeri generale, prevazute la sfarsitul anului. De unde (provine) acest atac bine-orchestrat, sub acoperirea neconstitutionalitatii, cu o saptamana inainte de trecerea tarii la starea de alerta. Trebuie precizat ca atotputernica instanta constitutionala din Romania este o institutie eminamente politizata, fiind condusa de un fost presedinte PSD al Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu…”, subliniaza editorialistul Paul Cozighian.

„Romania se lupta cu doi inamici, coronavirusul si PSD care, prin acolitii sai, face totul pentru ca eforturile natiunii sa esueze; renasterea Romaniei nu poate avea loc atat timp cat PSD va detine majoritatea parlamentara”, a afirmat presedintele Iohannis intr-o alocutiune televizata.

De la instituirea starii de urgenta, aproximativ 300.000 de amenzi, cu o valoare totala de 900 de milioane de lei (circa 187 de milioane de euro) au fost aplicate pentru nerespectarea restrictiilor. Dar, de acum, Parlamentul ia in considerare o lege de amnistiere a acestor contraventii.

Premierul Ludovic Orban, de la PNL, s-a declarat „socat” de hotararea Curtii Constitutionale si de intentiile Parlamentului, care ar putea oferi castig de cauza unei „minoritati foarte reduse care nu respecta legea”, prin ignorarea „majoritatii zdrobitoare, de peste 98%”, care s-a comportat „in mod responsabil in aceasta perioada”.

„Dar, chiar si in timpul epidemiei de coronavirus, razboiul politic din Romania nu pare sa se intrerupa”, concluzioneaza editorialistul Le Figaro.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here