Fenomenul certificatelor verzi falsificate în România are proporții nebănuite și începe să reprezinte un pericol la nivel european. În mai multe țări UE se discută deja despre posibilitatea ca românii să fie băgați în carantină la sosire indiferent dacă au sau nu certificatul verde, deoarece nu mai există certitudinea că documentele prezentate sunt valide, scrie Ziaristii.com.

În Italia, numeroși români care locuiesc acolo se laudă fără nicio reținere că au dat o fugă acasă și, pentru o șpăguță, au obținut de la un medic certificat fals de vaccinare. Fenomenul este amplu și a fost semnalat în mai multe regiuni. Autoritățile încearcă o abordare diplomatică și justifică măsura prin faptul că românii și bulgarii care vin în Italia ar putea intra în carantină pentru că provin din țări cu rată scăzută de vaccinare.

În mod normal, certificatul de vaccinare ar trebui să fie suficient pentru a scuti o persoană de carantină. Însă acum se discută eliminarea acestui filtru devenit irelevant, urmând ca toți românii și bulgarii, indiferent de documentele pe care le prezintă, să intre în carantină la sosire.

Alessio D’Amato, consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, a explicat: „Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentajul persoanelor vaccinate este scăzut. Italia are relații strânse cu România și Bulgaria, lucrătorii din aceste țări sunt implicați, de exemplu, în îngrijirea persoanelor în vârstă. Nu ne putem asuma acest risc. Și spun acest lucru într-un spirit de cooperare și respect pentru acești cetățeni care fac o muncă importantă“.

În Grecia, publicația Proto Thema, citată de Rador, relatează că un nou focar de Covid a izbucnit pe Muntele Athos, virusul fiind adus de mai mulți pelerini din Balcani, în special români, care intră în mănăstiri prezentând certificate false de vaccinare. După reaprinderea focarului de Covid, doi călugări au murit iar alți trei sunt la terapie intensivă, intubați. Niciunul nu era vaccinat.

Una dintre victime, un călugăr de 59 de ani de la Schitul Sfânta Ana, a vrut să se vaccineze, dar n-a fost lăsat de starețul mănăstirii. Acum e mort.

Autoritățile din Grecia au decis să-și verifice toți cetățenii care pretind că s-au vaccinat în străinătate, în special în România și Bulgaria. Grecii au puternice suspiciuni că documentele sunt false, eliberate contra unei mite de lucrători din sistemul medical al țărilor respective.

Surse oficiale citate de presa din Grecia relatează că mai mulți locuitori din nordul țării au fost prinși cu certificate de vaccinare false din Bulgaria. Și aici, exact ca și în România, au apărut numeroase cazuri de medici de familie care eliberează în fals certificate cu datele unor cetățeni care n-au fost vaccinați în realitate.

Postul public de televiziune din Grecia, ERT, a prezentat mărturiile unui membru al unei rețele care se ocupă de falsificarea certificatelor, acesta afirmând că un astfel de document se poate obține din Bulgaria contra a 300 de euro.

În România, tariful este chiar mai mic, putându-se achiziționa – în special de la medici de familie – certificate false și cu 100 de euro. Poliția încearcă să lupte cu fenomenul și peste 800 de persoane sunt cercetate, în prezent, pentru că au folosit sau emis documente contrafăcute.

Fenomenul pare însă cu mult mai vast și să fie prezent pe tot teritoriul țării.

În care dintre următorii lideri politici aveți încredere?

 • Dacian Cioloș (USR) (20%, 6.483 Votes)
 • În niciun lider politic (19%, 6.175 Votes)
 • Catălin Drulă (USR) (14%, 4.551 Votes)
 • Ilie Bolojan (PNL) (13%, 4.405 Votes)
 • George Simion (AUR) (10%, 3.376 Votes)
 • Alexandru Rafila (PSD) (5%, 1.751 Votes)
 • Ludovic Orban (PNL) (5%, 1.654 Votes)
 • Marcel Ciolacu (PSD) (3%, 1.041 Votes)
 • Cristian Diaconescu (PMP) (3%, 978 Votes)
 • Klaus Iohannis (3%, 897 Votes)
 • Alt lider politic PSD (2%, 532 Votes)
 • Alt lider politic AUR (1%, 417 Votes)
 • Alt lider politic USR (1%, 257 Votes)
 • Florin Cîțu (PNL) (1%, 184 Votes)
 • Alt lider politic PNL (0%, 143 Votes)

Total Voters: 32.844

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 19.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.