Anchetatorii federali au confiscat documente de la complexul Mar-a-Lago al fostului preşedinte american Donald Trump din Palm Beach, Florida, au declarat două surse familiarizate cu această chestiune, scrie Epochtimes-romania.com, care citează The Guardian.

FBI a executat, luni, un mandat de percheziţie la reşedinţa lui Trump, au precizat sursele, în cadrul unei anchete în curs de desfăşurare care examinează posibila scoatere şi distrugere ilegală a unor dosare de la Casa Albă de către fostul preşedinte după ce acesta şi-a încheiat mandatul anul trecut.

Demersul Departamentului de Justiţie de a percheziţiona Mar-a-Lago în legătură cu posibila scoatere a 15 cutii de dosare prezidenţiale de la Casa Albă, inclusiv documente clasificate, precum şi cu distrugerea altor materiale, marchează o escaladare dramatică a anchetei.

„Frumoasa mea casă, Mar-A-Lago din Palm Beach, Florida, este în prezent sub asediu, percheziţionată şi ocupată de un grup mare de agenţi FBI. Mi-au spart chiar şi seiful!”, a declarat Trump într-un comunicat, luni seara.

Trump a mai fost cercetat anterior pentru încălcarea flagrantă a Legii privind documentele prezidenţiale din 1978 – care impune păstrarea documentelor Casei Albe.

Statutul care reglementează îndepărtarea sau distrugerea intenţionată şi ilegală a documentelor prezidenţiale, deşi este rar aplicat, prevede sancţiuni semnificative, inclusiv amenzi, pedepse cu închisoarea şi, mai ales, interzicerea exercitării unei funcţii actuale sau viitoare.

Fostul preşedinte nu se afla la Mar-a-Lago în momentul raidului, ci la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, a precizat una dintre surse. În momentul în care Trump a emis declaraţia, sugerând că raidul era în curs de desfăşurare, FBI părăsise deja proprietatea.

În timpul preşedinţiei sale, Mar-a-Lago a fost cunoscută drept “Casa Albă de iarnă” a lui Trump. Fostul preşedinte şi soţia sa, Melania, s-au întors în complexul din Florida după ce au părăsit Washingtonul şi, de atunci, preşedintele l-a transformat în centrul afacerilor sale politice.

Raidul are loc în contextul în care Trump a pus bazele unei noi candidaturi la alegerile prezidenţiale din 2024 şi în urma unei serii de audieri publice acuzatoare cu privire la potenţialul său rol şi al aliaţilor săi în evenimentele care au dus la atacul de anul trecut de la Capitoliu.

Într-o declaraţie dură, Trump a comparat raidul FBI cu “Watergate” şi a încercat să dea vina pe “democraţii radicali de stânga”, despre care a spus că “nu vor cu disperare ca eu să candidez la preşedinţie în 2024”, adăugând că aceştia “vor face orice pentru a-i opri pe republicani şi conservatori în viitoarele alegeri de la mijlocul mandatului”.

FBI este condus de Christopher Wray, care a fost numit de Trump înainte ca acesta să părăsească funcţia.

Departamentul de Justiţie examinează perspectiva deschiderii unei anchete penale în chestiunea presupusei eliminări de documente de către Trump cel puţin din aprilie, potrivit unei surse la curent cu această anchetă.