Antena 3 a demarat o nouă campanie de vulnerabilizare a justiției după moartea fostului judecător Stan Mustață. Acesta este prezentat ca o victimă a „abuzurilor din justitie” însă nu se menționează nimic despre faptele sale, pe care chiar el le-a recunoscut, scrie aktual24.ro.

În 2016, Stan Mustață a fost condamnat definitiv la opt ani și șase luni de închisoare de magistrații instanței supreme. Procurorii au dovedit că primea mită pentru a da soluții favorabile în dosare pe care le judecă. În prima instanță, Curtea de Apel București îl condamnase la zece ani și opt luni.

În același dosar, magistrații au dispus condamnarea grefierei Mariana Curea (complicele lui Mustață) la patru ani și trei luni, a lui Ion Boraciu la șase ani și șase luni, a lui Florian Alexandru la cinci ani și patru luni și a lui Ciprian Moraru la un an și patru luni, toate in cu executare.

Prin intermediul lui Ion Boraciu și al lui Florian Alexandru, Mustață cerea bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile, iar Ciprian Moraru a fost condamnat pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.

În motivarea sentinței de la Curtea de Apel București, se arată că, deși încasă spăgi consistente, Mustață se plângea că s-au scumpit mărțișoarele.

„Inculpatul Mustață Stan a adus în discuție dificultățile financiare cu care se confrunta din cauza obligațiilor generate de ziua de 1 martie: ‘saptezeci și cinci de mărtișoare, mânca-ți-aș gura ta!’, ‘Pai, sunt douăzeci și cinci de grefiere’, ‘N-a fost până acum așa scump. Cel mai ieftin mărțișor cinci lei?’, ‘Inainte dădeam zece milioane, când eram șef! Zece milioane dădeam, că trebuia să dau și la șefe pe sus. Și acuma dau și la șefe pe sus. Pe cuvânt, dacă te mint!’ „, se arată în motivare, citată de Mediafax.

Magistratul care l-a condamnat pe Mustață menționează că, deși împlinise vârstă de pensionare, acesta insistase să rămână în activitate. „Motivul pentru care Mustață Stan nu se pensionase era acela de a continua să se folosească de funcția sa pentru a comite infracțiuni de corupție și astfel de a obține venituri suplimentare ilicite”, a considerat judecătorul Curții de Apel București. „‎La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere și faptul că inculpatul săvârșea infracțiunile de corupție pentru că a-și suplimenta veniturile obținute de la locul de muncă întrucât pretențiile soției, ale fiului și ale amantei erau mari.”

Pe parcursul procesului, Stan Mustață le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel București că este „bautor de vin” și că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conștientizat „pericolul” și nu ar mai fi ajuns în boxă acuzaților. Surse judiciare declarau pentru Mediafax, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judecă.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.