Emilia Şercan, jurnalistă renumită pentru faptul că a demascat plagiatele unora dintre cei mai puternici politicieni din ţară, acuză CCR că tocmai a „amnistiat în masă toţi plagiatorii”, scrie Epochtimes-romania.com.

Potrivit jurnalistei, prin admiterea unei excepţii de neconstituţionalitate, practic CCR a pus cruce integrităţii academice în România.

Redăm postarea Emiliei Şercan:

S-a terminat cu integritatea academică în ţara asta. Curtea Constituţională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toţi plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat.

CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate invocată de fosta judecătoare de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Corina Michaela Jîjîie, care a atacat articolul 170, alin. 1, lit. b din Legea Educaţiei, care zice aşa:

„(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

b) retragerea titlului de doctor”.

Ce a decis azi CCR, într-un comunicat de presă:

“A admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt constituţionale în măsură în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”.

Şi acum să vă traduc decizia: un titlu de doctor obţinut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educaţiei să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun naţional, va putea intra în patrimoniul cultural al ţărişoarei!

Totuşi, această decizie, care încă nu este motivată, este una lipsită nu numai de logică, dar şi de fundament juridic. Să explic de ce:

1. Titlul de doctor este emis doar de ministrul Educaţiei. Comisia de susţinere a unei teze de doctorat propune acordarea titlului, iar CNATDCU validează sau invalidează decizia comisiei de susţinere, adică propunerea.

2. CCR spune în comunicatul de presă aşa: „dispoziţiile art.170 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt constituţionale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”. Un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil şi ce efecte juridice ar putea produce?

3. Cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deşi e ilogică şi lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiţie, servicii, administraţie etc.?

În fine, concluzia e simplă: pohta ce-a pohtit fostul triplu academician, rămas doar dublu academician Sorin Cîmpeanu s-a materializat cu mâna CCR. De acum înainte nu se vor mai putea retrage titluri de doctor pentru plagiat de niciun organism ştiinţific, nici măcar de universitatea care l-a acordat.

Singura varianta în care se va putea spune că o teză e plagiată va fi prin anchete de presă – acest drept nu ni-l veţi putea lua, domnilor protectori de impostori şi plagiatori! Doar că anchetele de presă nu vor mai avea niciun efect juridic de acum înainte. Nimeni nu va mai plăti nici măcar cu titlul de doctor impostura în ţara asta.

Educaţia a fost făcută praf taman în mandatul tătucului „României educate”, la fel cum a fost făcută praf justiţia, iar acum şi democraţia însăşi prin ororile gândite în laboratoarele securiştilor, ăia de au umplut ţara până la refuz cu plagiate şi impostori.

Noapte bună, România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.