Preţul unui litru de carburant reprezintă în proporţie de mai mult de jumătate taxele şi accizele datorate statului, informează Economica.net. Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă.

Un procent de doar 45-48% din preţul carburantului din benzinării este apanajul mărfii propriu-zise, restul fiind taxe percepute direct de către stat, potrivit datelor oferite de companiile petroliere. Practic, la benzinărie nu alimentăm doar maşina, ci şi direct vistieria statului, pentru că distribuitorul de carburanţi virează direct la Finanţe între 52% şi 55% din litrul de benzină sau motorină, reprezentând TVA, acciză şi taxa pe stâlp.

Dintr-un articol publicat de Ziarul Financiar în care citează ca sursă Institutul Național de Statistică, aflăm că în România se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de benzină și motorină, în media 19,2 milioane litri de carburanți/zi.

Cu toate că sunt ani buni de când prețul motorine și al benzinei a fost aproape 5 lei, pentru a afla cu aproximație câți bani încasează statul din consumul carburanților vom calcula la o valoare medie de 5,2 lei pe litru de benzină/motorină.

Un calcul simplu ne arată că valorea zilnică a carburantului consumat în România este de aproximativ 21,5 milioane euro. Dacă între 52% și 55% din litrul de benzină și motorină reprezintă taxe și accize, rezultă că statul încasează zilnic între 11,18 milioane de euro și 11,825 milioane de euro.

Cu supraacciză sau fără, statul român încasează sume uriașe din carburantul pe care românii îl consumă și nu ar strica să aflăm de la iubiții noștri conducători ce se întâmplă cu toți banii încasați, nu numai cu cei proveniți din consumul de benzină și motorină.

În cazul în care sunteți curioși să vedeți în timp real prețurile carburanților din toate benzinăriile din România, puteți accesa www.peco-online.ro.

Alți bani pe care statul îi încasează

În 2019, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, România a înregistrat 6.465.354 de angajați. O medie a salariului net pe țară se ridică la suma de 2.999 lei/lună. Cu alte cuvinte, doar din impozitul pe salarii (2.128 lei la un salariu mediu net de 2.999), anual statul încasează aproximativ trei miliarde de euro (2.927.292.194 euro).

Pe lângă cele trei miliarde de euro, mai adăugăm TVA-ul, accizele, impozit pe venit și pe profit, impozite și taxe locale plus diferite taxe. Acum avem câteva miliarde bune de euro. Unde sunt acești bani? Autostrăzi NU, drumuri asfaltate NU, spitale noi NU, școli noi NU. Ba mai mult decât atât, statul continuă să facă împrumuturi. Fraților, unde dracu sunt toți acești bani?

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.