Klaus Iohannis a avut mereu o pasiune pentru BMW, la fel ca prietenul său, omul de afaceri Michael Schmidt, ajungând să fie imaginea dealer-ului Automobile Bavaria în Sibiu. Pe când era primar a primit ca folosință gratuită ultimele modele de BMW tocmai de la Automobile Bavaria. Compania a câștigat la sfârșitul lunii iulie contractul cu Poliția Română căreia urmează să îi vândă 600 de mașini cu 38.000 de euro bucata, scrie G4Media.ro.

Prima limuzină, un BMW de culoare albă din seria 7, a primit-o în 2007, în anul în care Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană.

„Nu m-am ambiţionat să îi ating limitele. Cea mai mare viteză am atins-o în Germania, pe autostradă – 250 de km pe oră”, declara Klaus Ionannis în 2009 despre noua sa mașină, citat de Turnul Sfatului. 

Este atât de mândru de BMW-ul de la Michael Schmidt încât primarul își dă derogare pentru a parca limuzina în Piața Mare din Sibiu. Este singurul care are voie să o facă. În septembrie 2009 face vâlvă următoarea explicație pentru presa locală:

  •  „Și viitorul primar va putea stabili unde să parcheze. Căci va fi un viitor alt primar, mai încolo. Mult mai încolo (…) Prin dispoziție, delegațiile oficiale pot parca în Piață Mare. Există reguli diferite, față de categorii diferite. Suntem egali în fața legii, dar nu suntem egali și în fața locurilor de parcare„, a răspuns Johannis la întrebarea „suntem toți egali în fața legii”.

Este începutul colaborării între Automobile Bavaria și fostul primar al Sibiului. Presa scria, într-un articol publicat în octombrie 2021 că ”Iohannis a primit, rând pe rând, mai multe autoturisme de lux, unele chiar unice în țară și aduse pe comandă. Asta deși Primăria Sibiu plătea, încă din 2004, câte 6.000 de euro leasing pentru un Audi A6, destinat special edilului”.

De pildă, în anul 2010, presa locală notează că primarul Iohannis este la a doua limuzină BMW pusă la dispoziția primarului Sibiului de Bavaria România, în mod gratuit. Cu această mașină, un BMW 750i, cu un preț de listă de aproximativ 140.000 de euro, primarul face un accident ușor în martie 2010 și sparge radiatorul după ce lovește o mașină care staționa în apropierea Direcției Financiare Sibiu. Accidentul nu s-a soldat cu victime, iar cei doi șoferi au făcut înțelegere amiabilă.

Câteva luni mai târziu după accident, în noiembrie 2010, primarul Iohannis schimbă a treia oară mașina tot cu un BMW, ultimul model, la momentul respectiv unicat în România.

”Cel mai nou model al BMW, seria 5, cu pachet M, este condus, de câteva zile, de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, şi este singura maşină de acest fel din ţară. Limuzina de culoare neagră, estimată la peste 100.000 euro, are 407 cai putere, motorizare 4.4 l şi tracţiune integrală xDrive”, scrie ziarul Tribuna în noiembrie 2010.

Ziarul Tribuna mai notează că primarul Klaus Iohannis a primit maşina în baza colaborării pe care o are cu Automobile Bavaria încă din anul 2007, anul Capitalei Culturale Europene.

După ce a participat la evenimentul de lansare a noului model, în luna martie a acestui an, primarul Klaus Iohannis a primit un BMW Seria 5 prin dealerul BMW – Contempo Cars Sibiu – ce face parte din reţeaua Automobile Bavaria Group, cel mai mare dealer BMW din Europa de Est şi Centrală”, spun reprezentanţii dealerului, citați de Tribuna.