România își păstrează primul loc în ceea ce privește numărul investigațiilor vizând fraude cu fonduri europene finalizate, conform Raportului pe 2017 al Oficiului European de Luptă Antifraudă. Deși sunt referiri la cazul Teldrum, acesta nu este expres nominalizat, informează ziare.com.

Astfel, țara noastră ocupă prima poziție în ceea ce privește investigațiile încheiate referitoare la managementul sau la cheltuirea fondurilor UE la nivel regional sau național. Un număr de 11 cazuri au fost încheiate cu privire la România, în opt dintre acestea fiind emise recomandări.

În ceea ce privește corupția vizând fondurile europene, OLAF menționează că există un trend privind existența unor înțelegeri între câștigătorul unei licitații și consultant sau beneficiarul finanțării sau acela în care există un real conflict de interese.

OLAF descrie un caz în care reprezentanții unui consiliu județean, beneficiarul, au ajuns la o înțelegere cu reprezentanții companiei care a stabilit specificațiile tehnice pentru un drum, astfel încât să fie stabilite criterii restrictive în documentația de licitație de care să beneficieze un anumit operator economic, în timp ce alți ofertanți au fost descalificați în etapă inițială de evaluare.

Citește și ”CCR a hotărât cu o ”majoritate” de 3 din 9 că Iohannis trebuie să o revoce pe Kovesi

Cele două entități au falsificat un număr mare de documente, inclusiv proiectul tehnic și memorandmul pentru construirea drumului, documentele nefiind folosite doar la licitație, ci și pentru a cere rambursări de fonduri de la Autoritatea de Management, rezultând alocări nejustificate de fondurie UE.

OLAF a calculat că paguba finaciara adusă bugetului UE de aceste cazuri este de aproximativ 21 de milioane de euro reprezentând valoarea totală a finanțării plătite de autoritatea de management. OLAF a recoamndat recuperarea întregii sume și a emis recomandări de ordin judiciar către Direcția Nstionala Anticorupție, care a deschis o investigație.

Dosarul Teldrum

„În noiembrie 2017, DNS a formulat acuzații la adresa unor oficiali de rang înalt pentru fraudă cu fonduri europene, pentru crearea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu”, se arată în raport, care face astfel referire la dosarul Teldrum, în care este implicat liderul PSD Liviu Dragnea.

OLAF a finalizat în 2017 197 investigații și a emis 309 recomandări către autorități naționale sau europene relevante.

De asemenea, OLAF a recomandat recuperarea a peste 3 miliarde de euro din bugetul UE.

De asemenea, în 2017 OLAF a deschis 215 noi investigații, ca urmare a 111 analize preliminare realizate de experții Oficiului.  Totodată, OLAF a reusti să reducă durata investigațiilor.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.