Ministerul Justitiei a lansat joi Strategia Nationala privind recuperarea creantelor provenite din infractiuni, care are ca obiectiv cresterea eficientei Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) in recuperarea si valorificarea bunurilor rezultate din savarsirea faptelor penale, scrie Aktual24.ro.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a recunoscut in cadrul unei conferinte de presa ca situatia recuperarii prejudiciilor nu este una „extraordinara” in acest moment.

„Este o promisiune pe care am facut-o in urma cu cateva luni. Ca Guvern, am spus de la inceput ca pentru noi o parte importanta a justitiei se refera la recuperarea prejudiciilor si valorificarea bunurilor rezultate din infractiuni. Este nevoie de aceasta Strategie, pentru ca trebuie sa stim unde ne gasim si unde vrem sa ajungem.

Trebuie sa recunoastem ca situatia nu este extraordinara in privinta recuperarii prejudiciilor si avem foarte multe de facut in acest sens. Suntem in situatia in care avem bunuri mobile indisponibilizate, pe care nu avem unde sa le depozitam. In aceasta strategie se vine cu masuri legate de investitii. Avem investitii si de la bugetul de stat, avem si solicitari in cadrul PNRR, vor fi accesate si fonduri nerambursabile. O alta chestiune din strategie se refera la modificari legislative cu care vom veni in Parlament in toamna acestui an”, a spus Stelian Ion, citat de Agerpres.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Mihai Pasca a subliniat faptul ca ANABI este punctul central al acestei Strategii, institutie care trebuie sa fie implicata inca din fazele incipiente ale investigatiilor penale.

„Vorbim de valorificarea anticipata a unor bunuri indisponibilizate, care au un grad de perisabilitate sau a caror valoare scade in timp. Vorbim de implicarea ANABI in fazele incipiente ale investigatiilor, pentru ca, in cadrul echipelor comune de ancheta, ANABI poate sa isi aduca aportul pentru a scadea timpul si sansele persoanelor cercetate sa isi ascunda si pune la adapost bunurile care provin din infractiuni.

Este important ca ANABI sa aiba acces imediat la informatii, pentru a putea fi luate masuri asiguratorii. Vorbim despre o abordare integrata, cu echipe formate din specialisti din mai multe institutii cu atributii de identificare, indisponibilizare, preluare, expertizare, administrare si, in final, valorificare.

Activitatea ANABI trebuie sa fie eficienta. Nu ne intereseaza sa se implice in situatii de administrare a unor bunuri ale caror costuri pot fi mai mari decat ceea ce se recupereaza in final. Aceasta va fi una din cheile acestei Strategii – eficientizare”, a explicat Mihai Pasca.

La randul sau, directorul general al ANABI, Cornel Virgiliu Calinescu, a declarat ca este nevoie sa fie facute investitii in Justitie, care nu a beneficiat in ultimii 30 de ani de o infrastructura adecvata pentru a fi eficienta in recuperarea prejudiciilor.

In luna ianuarie a fost lansata o petitie online prin care se solicita recuperarea grabnica a celor 51 de milioane de euro pe care Dan Voiculescu ii datoreaza in continuare statului roman.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.500 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here