Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat, joi seară, la B1 TV, că Parlamentul nu are un termen stipulat de Constituție până la care trebuie să voteze propunerea președintelui de formare a Guvernului, scrie Universul.net.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

În 2009 a fost o propunere de guvern, pe care au respins-o, Lucian Croitoru de la BNR, după care a fost propus fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiță, și Parlamentul nu s-a mai întrunit niciodată să-l voteze. Președintele mereu spune că există și un plan B, dar și PSD are un plan B, nu e problemă”, a afirmat Augustin Zegrean.

Întrebat dacă trebuie îndeplinite cumulativ ambele condiții pentru dizolvarea Parlamentului, și anume respingerea a două propuneri de premier în termen de 60 de zile, Zegrean a răspuns: „Exact. În Constituție nu e un termen până la care Parlamentul trebuie să voteze propunerea președintelui de formare a Guvernului”.

Referitor la posibilitatea ca Ludovic Orban, premier nominalizat și, totodată, interimar, fostul președinte al CCR a explicat: „Nu poate, e obligat 45 de zile să asigure interimatul. Bun, el poate să își dea demisia acum, că nu are consecințe grave, dar atunci președintele trebuie să desemneze un alt membru al guvernului să îndeplinească funcția de prim-ministru până la formarea noului Guvern”, a mai explicat Zegrean.

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte.

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

1 COMENTARIU

 1. Domnule Zegrean, există un termen in Constitutie si anume dupa 60 de zile de la prima solicitare a presedintelui României catre Parlament de acordare a votului de incredere pentru un guvern si au existat 2 solicitări ale presedintelui Romăniei care nu au fost admise . La expirarea acestui termen presedintele României POATE dizolva Parlamentul

  ARTICOLUL 89
  (1) După CONSULTAREA preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

  Daca ati comentat că Presedintele României POATE…. si aceasta posibilitate este „NESIGURĂ”, trebuie să comentati si incă doua prevederi din art 89 Constitutie: ” CONSULTAREA este tot consultare si respingerea poate fi si NEPREZENTAREA LA VOT. Lipsa la acest vot al parlamentarilor si comentariile explicite ale lor in presă este sau nu o dovada că votul lor este negativ.. Cu ar putea fi acesti parlamentari sanctionati pentru lipsa la vot? Sa nu spuneti simplu ” nu sunt sanctionabili ” caci nu mai suntem in anul 1990. Sigur puteti spune ” sanctiunea poporului este la vot” Da, exact asa !

  Sunt foarte interesată de acest comentariu.

  Credeti că Presedintele României nu ar proceda in sensul acestui articol din Constitutie si chiar va dizolva Parlamentul !?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here