Curtea de Apel Bucureşti a suspendat săptămâna trecută procesul deschis de Adrian Năstase, în care fostul premier cerea judecătorilor să anuleze decretul nr. 1059 din 11 decembrie 2019, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, informează Ziare.com.

Cazul a fost suspendat până când Curtea Constituţională va soluţiona o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Adrian Năstase. Decizia de suspendare a judecăţii este cu recurs şi vine în contextul în care în luna noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR, la solicitarea lui Năstase.

„Admite cererea formulată de reclamant. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea 47/1992, sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 17 lit. a din OUG 11/1998 şi ale prevederilor art. 51 lit. a Legea 29/2000, în raport de dispoziţiile art. 1 alin. 3 şi 5, art. 16 alin.1 şi 2, art.21 şi art. 52 din Constituţie, corelate cu art. 1 alin. 3 şi 5 din Constituţie. Fără cale de atac”, se arată în minuta judecătorilor publicată pe portalul instanţelor.

Potrivit art 17, lit. a) din OUG 11/1998 pentru reinstituirea Ordinului naţional Steaua României, „calitatea de membru al Ordinului naţional Steaua României se poate pierde în următoarele situaţii: condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. Totodată, în art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României se precizează: „calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

Reclamantul Adrian Năstase susţine că aceste prevederi încalcă mai multe drepturi şi libertăţi consfinţite în Constituţie, cum ar fi egalitatea în drepturi, accesul liber la justiţie şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Reamintim că fostul şef PSD Adrian Năstase i-a dat în judecată pe preşedintele şi premierul României într-un proces deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în care cere anularea decretului privind retragerea Ordinului Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce.

La sfârşitul lui 2019, datorită faptului că a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, Năstase – condamnat definitiv în două dosare penale – a fost invitat la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale, însă prezenţa sa a stârnit un adevărat scandal în spaţiul public. Ulterior, preşedintele Klaus Iohanis a decis să retragă decoraţiile condamnaţilor penal, printre care s-a aflat şi Adrian Năstase.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Aproximativ 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here