Fostul senator USR Mihai Goţiu, cunoscut activist de mediu, l-a acuzat pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, că “fie n-are curaj să-i tragă la răspundere pe responsabili, fie e mână în mână” cu ei de faptul că România a fost trimisă în judecată în faţa Curţii de Justiţia a Uniunii Europene (CJUE), pentru ”nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice”, scrie Epochtimes-romania.com.

“REVOLTĂTOR! Domnule ministru al Mediului, aveţi curajul să spuneţi lucrurilor pe nume? Să nu mai acoperiţi mafioţii?

România a fost trimisă în judecată la CJUE, acum două zile, pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării industriale. În aceeaşi zi, parlamentari PSD, PNL şi UDMR au încercat să dea vina pe organizaţiile de mediu pentru că au demonstrat, în Justiţie, că o companie de stat a spart 150 de milioane de euro într-un proiect ilegal. O zi mai târziu (ieri), ministrul Mediului s-a plâns că n-ar fi fost bani de re-tehnologizări. Păi cum să fie dacă i-au păpat căpuşele de stat?

Domnului ministru al Mediului, Tanczos Barna, i se pare ‘ciudat’ faptul că România a fost trimisă în judecată în faţa Curţii de Justiţia a Uniunii Europene (CJUE), pentru ‘nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice’. Comentând această decizie, domnul Tanczos Barna justifică mirarea sa prin faptul că România a închis două centrale din cele trei vizate de CE, iar cea de-a treia (de la Govora) nu s-a modernizat pentru că, citez ‘Consiliul Judeţean n-a avut fonduri de modernizare în ultimii ani’.

Domnule ministru, promisiuni de re-tehnologizare pentru centralele în discuţie au existat. Guvernele PSD-ALDE, dintre 2016 şi 2019 (susţinute şi de UDMR), au fost doar cele mai recente care au umplut podul cu promisiuni. Dar dincolo de promisiuni, au existat şi bani. Însă banii au fost direcţionaţi către proiecte ilegale, pentru a ajunge în buzunarele băieţilor deştepţi ai energiei româneşti.

Şi o să mă refer doar la cel mai revoltător dintre ele. Din 2012 şi până în decembrie 2017, compania de stat Hidroelectrica a spart 150 de milioane de euro în proiectul declarat ilegal, definitiv, de Justiţie, care ar fi urmat să bage pe ţeavă Jiul şi să distrugă Parcul Naţional Defileul Jiului. Asta chiar dacă, se ştia cu mult înainte de decizia Justiţiei că proiectul e ilegal, neavând studii şi acord de mediu. Aşadar, pentru un proiect energetic ilegal, bun doar pentru reţelele de firme de partid care au păpat banii, s-au găsit fonduri. Dar nu s-au găsit bani pentru a le moderniza pe cele existente, pentru a-şi eficientiza costurile, pentru a reduce drastic poluarea şi, în cele din urmă, pentru a nu fi închise!

Mi-e lehamite de ‘mirarea’ domnului ministru. Nu e nimic ‘ciudat’ în faptul că reprezentanţii CE nu înghit minciunile şi manipulările reprezentanţilor Guvernului României. Că nu cedează şantajului emoţional şi trimit în judecată România la CJUE pentru a o opri să le mai facă rău, în primul rând, cetăţenilor României, trimiţându-i în spitale cu boli de plămâni şi în mormânt înainte de vreme! Cât timp domnului ministru i se pare ‘ciudat’ că reprezentanţii CE nu cred că n-au existat fonduri de modernizare e semn că fie n-are curaj să-i tragă la răspundere pe responsabili, fie e mână în mână cu ei. Decideţi d-voastră, care e ipoteza cea mai probabilă…”, a scris Goţiu pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.