USR Braşov, care în urmă cu o lună prezenta documente care atestau că în ultimii ani au existat probleme privind calitatea apei potabile furnizate în unele localităţi ale judeţului – informaţii confirmate ulterior de către oficialii braşoveni – prezintă noi documente care arată că şi în vara aceasta, la Râşnov, a fost furnizată drept potabilă apă cu bacterii, între care E.coli şi enterococi, scrie G4Media.ro.

„Tot ce am transmis în ultimii 3 ani despre dezinfecţia apei după ureche şi lipsa oricărui profesionalism în domeniul tratării apei în Râşnov se certifică prin rezultatele buletinelor primite de la DSP. Angajarea apropiaţilor, a membrilor de partid, a rudelor pe diferite posturi călduţe la Goscom lipsa unui specialist în domeniul apei/canalizării şi lipsa investiţiilor la timpul la care au fost solicitate de specialişti în domeniu (vezi Master Plan 2013), au condus la situaţia actuală: apă netratată, neconformă cu Legea, care reprezintă un pericol pentru sănătatea celor care o consumă. Situaţia de-a dreptul umilitoare e reprezentată (şi) de faptul că apa prelevată chiar de la sediul Goscom (strada Izvor nr. 6-8) este neconformă cu Legea 458/2002”, a transmis, marţi, vicepreşedintele filialei judeţene USR Braşov, Horia Motrescu, printr-un comunicat de presă.

Documentul este însoţit de copii ale mai multor buletine de analiză a apei realizate în diverse luni ale anului 2022, documente care indică prezenţa în apă a unor bacterii precum bacterii coliforme, Escherichia coli sau enterococi intestinali. Conform documentelor, prezenţa germenilor în apa furnizată drept potabilă la Râşnov a fost constatată în lunile aprilie, mai, iulie şi august 2022.

„Din buletinele de analiză rezultă că, în luni diferite şi în puncte diferite ale reţelei, apa nu conţine urme de clor, ceea ce înseamnă că nu este dezinfectată corespunzător, în schimb conţine bacterii şi germeni ce pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii oamenilor. Mai mult decât atât, în luna mai, chiar la ieşirea din staţia de tratare, s-au depistat cantităţi uriaşe de E.coli şi Enterococi, pentru care cantitatea admisă de lege este 0! Bacteria E.coli afectează grav funcţionarea organismului şi poate determina apariţia gastroenteritei, infecţiilor de tract urinar, meningitei şi a şocului septic”, a subliniat USR Braşov.

Oficialii formaţiunii politice au arătat, în acelaşi document, că într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică pe anul 2021 este menţionat faptul că un sistem de aprovizionare cu apă este declarat neconform pentru un parametru atunci când cel puţin 5% din totalul analizelor sunt neconforme pentru acel parametru, excepţie făcând parametrii microbiologici E.coli şi Enterococi, pentru care şi o singură analiză neconformă va determina declararea sistemului ca neconform.