În plină ameninţare a pestei, Guvernul Dăncilă a ordonat eliminarea inspecţiei veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro şi pierzând aproape un miliard, scrie epochtimes-romania.com.

Libertatea publică documentele oficiale prin care Geronimo Brănescu, şeful Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a oprit medicii veterinari să facă obişnuita inspecţie a animalelor în gospodării, scriu jurnaliştii Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan.

– În fiecare an, medicii veterinari merg în bătăturile oamenilor în februarie-mai.

– Însă anul acesta, pe 13 februarie 2018, când deja existau mai multe focare confirmate de pestă africană, Geronimo Brănescu a înlocuit inspecţia cu o analiză din birou!

– Ordinul pe care-l publicăm este un simbol pentru genul de guvernare ”din vorbe”.

– Invocând probleme financiare, preşedintele ANSVSA Geronimo Brănescu emite Ordinul 17/2018 în care hotărăşte că verificarea animalelor din februarie – mai se înlocuieşte cu ”o analiză în detaliu” a trecutului!

– Veterinarii protestează şi îl avertizează pe Brănescu despre iminenţa izbucnirii molimei!

– Iar estimările medicilor s-au împlinit, pentru că ele nu erau profeţii, ci concluzii ştiinţifice.

– Aceleaşi modele ştiinţifice susţin că pesta va continua acum să se extindă şi că ne va costa infinit mai mult decât măsurile de prevenţie.

26 de lei plătește statul pentru vizita unui medic veterinar într-o gospodărie. Se verifică starea de sănătate a păsărilor de curte, a porcilor, vacilor și oilor. Conform legislației, există două inspecții pe an – una în primăvară, cealaltă, în toamnă.

”Primăvara, noi, medicii, făceam aproximativ 1 milion de inspecții. Cei 26 de lei per gospodărie reprezintă o sumă derizorie și care nu acoperă munca reală a unui veterinar”, spune Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

28 de euro costă în Franța inspecția sanitară a unei gospodării, față de 26 de lei în România

6 milioane de euro achită statul, la nivelul întregii țări, pentru inspecțiile de primăvară. Dar cineva decide ca, în primăvara lui 2018, să nu se mai facă verificările medicilor veterinari în gospodării!

A TĂIAT COSTURI DE 6 MILIOANE DE EURO ȘI PIERDEM APROAPE UN MILIARD!

Medicii veterinari protestează. Specialiștii argumentează că, încă din iulie 2017, în România se descoperise focar de pestă africană, boală cu mortalitate de aproape 100% la porci. La doar câteva luni după hotărârea oficială de a nu mai face inspecții sanitare, pesta porcină africană se extinde vertiginos în România.

Iar statul va plăti 6 milioane de euro, cât costau toate vizitele veterinarilor, numai unei singure ferme, cea de la Tulcea, unde deja au fost omorâți 48.030 de porci! Nota de plată a epidemiei ”va fi de peste sute de milioane de euro, poate un miliard”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres.

Cine a dat ordinul să nu se facă obișnuitul control de primăvară? Răspunsul e în documente.

Texul inițial din Ordinul ANSVSA 35/2016 referitor la inspecțiile în exploatații era următorul:

„51. Inspecţiile oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai şi septembrie-octombrie. După finalizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale din perioada februarie -mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora şi rezultatele obţinute”.

Pe 13 februarie 2018, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu schimbă regula inspecțiilor.

GERONIMO BRĂNESCU A ÎNLOCUIT INSPECȚIA CU O ANALIZĂ DIN BIROU!

Ordinul 17/2018, emis de Geronimo Brănescu, are următorul conținut:

„51. În perioada martie-iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor analizează în detaliu modalitatea de realizare a inspecţiilor oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul specific al exploataţiilor şi rezultatele obţinute în anii precedenţi. Inspecţiile în exploataţiile nonprofesionale se desfăşoară în perioada septembrie-octombrie”.

O inspecție certă, cea din primăvară, a fost înlocuită cu o ”analiză în detaliu” a ceea ce s-a făcut în anii trecuți! Analiza din birou a trecutului nu costă nimic, dar nici nu previne pesta porcină!

Astăzi, la câteva luni de la ordinul său, România are 550 de focare de pestă porcină. În toamnă, inspecțiile se vor face cu pușca sau cu popa animalelor – buldozerul care îngroapă cadavre.

Geronimo Brănescu nu a răspuns încă întrebărilor puse de Libertatea. A fost însă, duminică după-amiază în studioul B1 TV. A vorbit despre ”implementări” și ”upgradări”.

Rugat să ofere un exemplu concret de decizie luată de el pentru e preveni pesta, Geronimo Brănescu a spus: „Am organizat un workshop cu vânătorii, la Braşov!”.

În fața unui moderator care nu l-a deranjat, şeful ANSVSA a asigurat apoi publicul că „în întreaga lume nu se face mai mult decât face România în acest moment!”.

Este o frază care seamănă ca două picături de apă cu cea rostită după dezastrul de la Colectiv, când familiile erau asigurate că „avem condiţii ca-n Germania, în nici o altă țară nu se poate afce mai mult pentru ei!”.

Alătură-te grupului DAC News! Împreună dezbatem cele mai importante subiecte.

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.