Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall critică în termeni duri proiectul de Ordonanţă de Urgenţă vizând achiziţiile publice care, potrivit unor surse, ar urma să fie adoptat de Guvernul Orban, scrie Epochtimes-romania.com.

Potrivit Anei Birchall, dacă acest proiect va fi adoptat, toţi cei care dau tunuri financiare în această perioadă nu vor răspunde legal. Fostul ministru mai acuză că proiectul de OUG contravine inclusiv decretului prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi îi va lăsa pe procurori fără bază legală pentru a-i putea trage la răspundere pe cei ce jefuiesc banul public.

Postarea Anei Birchall se referă la un proiect de OUG care, potrivit unor surse, ar fi elaborat de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice şi vizează implementarea măsurilor din decretul 195/2020 în vederea realizării achiziţiilor în perioada stării de urgenţă. Potrivit surselor, proiectul este în prezent în circuitul de avizare şi stipulează practic faptul că „achiziţiile de materiale, medicamente şi echipamente necesare combaterii epidemiei de Covid-19 se realizează în mod direct pe perioada stării de urgenţă fără aplicarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice/sectoriale, de către autorităţile publice centrale şi locale, entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar, DSP-uri şi unităţile sanitare”. Achiziţiile derulate conform prevederilor decretului nu sunt supuse niciunei căi de atac, contractul încheindu-se de îndată cu operatorul care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 1.

Însă, susţine Birchall, acest OUG nu este necesar pentru că există deja baza legală pentru achiziţiile care sunt necesare în această perioadă.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here