Guvernul Australiei i-a cerut celebrului Novak Djokovici (34 de ani și 7 luni), numărul 1 mondial la tenis, să părăsească țara. Sârbul sosise în urmă cu o zi la Melbourne să participe la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, dar i-a fost respinsă viza pentru că nu e vaccinat, scrie Ziaristii.com.

Cazul a stârnit deja valuri la nivel mondial, divizând încă o dată opinia publică. Organizatorii Australian Open acceptaseră inițial ca Djokovici să poată juca fără să fie vaccinat. Însă în momentul când sârbul a ajuns acolo, au început protestele locuitorilor furioși că legea nu li se aplică tuturor.

Djokovici este un caz aparte în lumea sportului. Sârbul, conspiraționist și antivaccinist, a refuzat să se imunizeze și a postat pe conturile sale de Twitter și Instagram mai multe mesaje în această direcție. Mișcarea conspiraționistă l-a instrumentat rapid, transformându-l într-un fel de portstindard al luptei cu „Oculta Mondială”.

Excepția făcută inițial pentru Djokovici a declanșat furia australienilor nemulțumiți că ei trebuie să respecte regulile care nu li se aplică altora

Australia este țara din lumea democratică în care s-au aplicat, până acum, cele mai severe restricții în pandemie. Oamenii au fost consemnați în case cu lunile. S-a acoperit vaccinal și 91% din populația adultă. S-a reușit astfel una dintre cele mai scăzute rate ale deceselor de pe glob – doar 2.302 oameni morți din cauza Covid la 26 de milioane de locuitori –, dar cu prețul unor mari nemulțumiri sociale. Guvernul a instituit măsuri draconice și la intrarea în țară, care le e permisă, printre altele, doar celor vaccinați anti-Covid.

Relaxarea măsurilor anti-Covid în ultimele săptămâni a atras după sine explozia numărului de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost 72.500 de infectări, dar datorită faptului că oamenii sunt deja vaccinați, au fost doar 13 decese și la terapie intensivă sunt numai 207 persoane.
În acest context, excepția făcută pentru Novak Djokovici a fost ca o scânteie într-un rezervor de benzină. Australienii au protestat, acuzând autoritățile că “ne luați de proști”.

Guvernul s-a repliat și, după ce avionul a aterizat la Melbourne, lui Djokovici nu i s-a permis intrarea pe teritoriul țării. Poliția de frontieră l-ar fi interogat timp de 9 ore, iar la final sportivului i s-a spus că nu primește viza și trebuie să părăsească țara.

Populistul președinte sârb, apropiat de Moscova, a acuzat „hărțuirea celui mai bun jucător de tenis din lume”. Premierul australian a replicat că nu e nicio hărțuire, pur și simplu se aplică legea pentru toți

De aici, situația a luat o altă turnură. Djokovici a refuzat, iar avocații săi au făcut apel. În acest moment, este așteptată decizia judecătorilor.

Guvernul de la Belgrad s-a amestecat în poveste și a cerut explicații Australiei. Președintele sârb Aleksandar Vucici, un apropiat al Rusiei și consiliat de gruparea Black Cube, a scris pe Twitter despre Djokovici că „toată Serbia e cu el și instituțiile noastre fac tot ce se poate pentru ca hărțuirea celui mai bun jucător de tenis din lume să înceteze”.

Premierul australian Scott Morrison vede însă altfel lucrurile: „Nu există cazuri speciale, regulile sunt reguli! Vom continua să luăm deciziile corecte când vine vorba de securitatea frontierelor Australiei în raport cu pandemia”.

Șeful Guvernului de la Canberra a menționat că Ambasada Serbiei i-a adus la cunoștință punctul de vedere al țării respective, dar a negat orice hărțuire. Djokovici e un caz individual care a atras atenția.

Judecătorul Anthony Kelly, care va lua în discuție cazul, a amânat audierile deoarece avocații lui Djokovici n-au trimis încă documentele necesare.

Credeți că ar trebui să i se interzică Dianei Șoșoacă să mai dețină o funcție publică pentru cel puțin 10 ani?

View Results

Loading ... Loading ...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.