La sfârșitul lunii trecute, Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului, a refuzat, în mod repetat, să comenteze declarațiile rasiste făcute la Tușnad, cu câteva zile înainte, de premierul Ungariei, Viktor Orban. O posibilă explicație a tăcerii liderului UDMR o reprezintă faptul că Guvernul condus de Orban a finanțat cu milioane de euro, timp de mai mulți ani, activitatea unei fundații din Miercurea Ciuc, Mens Sana, al cărei președinte este însuși Tanczos Barna, scrie G4Media.ro.

Prin această fundație și proiectele acesteia – un exemplu fiind dotarea cu echipamente a unei Clinici de cardiologie din Mircurea Ciuc – Tanczos Barna capitalizează un procent uriaș de imagine în rândul maghiarimii. Și nu numai el: un alt proiect-cheie al acestei fundații – o academie de hochei pe gheață finanțată, de asemenea, de Guvernul maghiar –, își are sediul chiar în comuna natală a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Întrebat, la rândul său, despre declarațiile lui Orban, Kelemen i-a luat apărarea acestuia, spunând că ”nu a fost un discurs rasist”. Atât Tanczos, cât și Kelemen au declarat pentru G4Media.ro că nu există ”nici o legătură” între pozițiile lor față de discursul de la Tușnad și finanțările primite din partea Guvernului ungar.

Unul dintre vehiculele implicării financiare a Guvernului Ungariei în derularea unor proiecte din România este Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc. Înființată în 1995, această fundație are ca fondatori Parohiile Romano-Catolice din comuna Cârța și municipiul Miercurea Ciuc.

Președinte al Fundației este actualul ministru al Mediului, liderul UDMR Tanczos Barna. El a fost prezent, luna trecută, la Tușnad, unde premierul maghiar Viktor Orban a susținut un discurs care a provocat indignare și proteste puternice din partea mai multor țări occidentale.

Lui Orban i s-a reproșat, îndeosebi, tenta rasistă a unora dintre spusele sale: ”Stânga internaționalistă are un șiretlic, un șiretlic ideologic: pretenția, pretenția lor, că Europa este în mod inerent o Europă de rasă mixtă. Este o orbire istorică și semantică, deoarece confundă lucruri diferite. Pentru că există o lume în care popoarele europene sunt amestecate cu oameni din afara Europei. (…) Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă (…) Situația de astăzi este că civilizația islamică, care se îndreaptă în mod constant spre Europa, și-a dat seama că ruta prin Ungaria nu este potrivită pentru a-și trimite oamenii în Europa (…)”.

Prezent, după câteva zile, în studioul unei televiziuni și întrebat despre aceste declarații, Tanczos Barna a refuzat, de mai multe ori, să le comenteze. Una dintre posibilele explicații ale acestui refuz ar fi că Fundația Mens Sana pe care o conduce în calitate de președinte este finanțată cu sume de ordinul milioanelor de euro de către Guvernul condus de Orban.

În 2021, Fundația Mens Sana a anunțat derularea unui proiect major cu finanțare maghiară: circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc. Un comunicat al UDMR pe marginea acestei finanțări a fost postat pe site-ul Spitalului, în februarie 2021.

Primul proiect pentru care s-au primit bani de la Budapesta, prin intermediul acestei Fundații, a fost, însă, Academia Secuiască de Hochei pe Gheață din localitatea Cârța-Harghita, un complex care, în final, va avea școală, centru medical și metodologic, precum și locuri de cazare destinat tinerilor sportivi care se pregătesc într-un patinoar construit, anterior, din banii Guvernului României.

Fundația a mai amenajat patinoare mobile sub formă de corturi în Miercurea Ciuc, Gheorgheni și Sfântu Gheorghe.

În 2019, premierul Viktor Orban a vizitat Academia, cu acea ocazie organizatorii afirmând că, după 2016, complexul a fost finanțat de Budapesta cu 5 milioane de euro. După aproape doi ani, în martie 2021, o investigație France24 estima că 90% din cei 10 milioane de euro cheltuite de Mens Sana la Cârța proveneau de la Guvernul lui Orban.

Cârța este comuna în care s-a născut președintele UDMR, Kelemen Hunor. Într-un interviu postat în 2019 pe site-ul Academiei,  Tanczos Barna declara că, în condițiile în care puteau merge în alte părți, Orban și staff-ul lui au venit la Cârța la invitația lui Kelemen Hunor care ”a considerat înființarea Academiei o chestiune de suflet de la bun început”.

Academia.jpg Kelemen Hunor (în centru) la inaugurarea unuia dintre obiectivele Academiei din Cârța Sursa: Facebook

Spre deosebire de Tanczos, Kelemen l-a apărat fățiș pe Orban, susținând că ”Dacă punem discursul în context, nu a fost un discurs rasist. (…) Amestecul de rase este o chestiune privată. (…) Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs.”

La fel ca Tanczos, și Kelemen a declarat, pentru G4Media.ro, că finanțarea de la Cârța nu are ”nici o legătură” cu reacția sa sa față de discursul premierului ungar.

În 2020, în același județ cu Miercurea Ciuc, Cârța și Tușnad, a avut loc un incident provocat de comunitatea maghiară și care amintește de reticența ”amestecului de rase” din partea comunității maghiare. Locuitorii comunei Ditrău au protestat față de faptul că, din cauza lipsei de personal, o brutărie din localitate angajase doi sri-lankezi și au cerut expulzarea lor.

Intervievați de jurnaliști, ei au declarat că le este frică ”să nu vină un val de migranţi”. UDMR, prin vocea purtătorului de cuvânt, a transmis atunci că ”Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc altă limbă” și a informat că liderii locali ai UDMR aveau activități de ”informare și mediatizare. Să ne calmăm și să nu permitem incitările”.