Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov (58 de ani) a declarat vineri, la București, că Vladimir Putin nu este președintele țării sale, ci „dictatorul Rusiei”. Kasparov este convins că, odată cu Putin, se va prăbuși întregul sistem pe care acesta l-a construit, scrie Ziaristii.com.

„Nu ştiu ce face preşedintele Putin, ştiu de dictatorul din Rusia. Dacă îi spui preşedinte, îi acorzi credibilitate în sistemul politic, fapt folosit în Rusia. N-am niciun sfat pentru acesta. Aş vrea ca într-o zi să fie adus în faţa justiţiei pentru infracţiunile pe care le-a comis”, a declarat Kasparov, conform News.ro.

„Sunt sigur că, atunci când se va prăbuşi el, se va prăbuşi şi sistemul, pentru că n-o să-l ajute nimeni”, a mai declarat legendarul șahist despre Putin.

„Îi sprijin pe cei care sunt dispuşi să se ridice împotriva dictatorilor din Belarus şi Rusia”

Garry Kasparov s-a referit și la întâlnirea pe care o vor avea Joe Biden şi Vladimir Putin. Fostul campion mondial i s-a adresat direct președintelui SUA: „Domnule Biden, acţionaţi cum trebuie, ca să daţi dovadă de hotărâre a lumii libere, şi nu faceţi pe plac dictatorilor! Sunt îngrijorat de summit-ul care urmează, pentru că este clar că e o presiune pe credibilitate asupra dictatorului rus. America încă se gândeşte cum să acţioneze. Vă spun: în Rusia nu s-a schimbat nimic!”.

Garry Kasparov are și un mesaj pentru protestatarii din Rusia, care „au curaj și merită sprijinul şi respectul nostru”.

„Ştim că dacă regimurile nu sunt slăbite, partea de protest are puţin succes. Putin poate cumpăra fidelitatea serviciilor de informaţii sau armata. Ştim campania sa de teroare prin care menţine instabilitatea”, a spus Kasparov.

Încarcerat timp de 5 zile în 2007 pentru participarea la un protest, Kasparov li s-a adresat celor aflați în închisorile lui Putin: „Profit să le transmit toate cele bune, să fie sănătoşi! Alexei Navalnîi este prizonierul nr. 1, sunt peste 400, mult mai mulţi în Belarus, şi le putem dori doar sănătate, pentru că trebuie să depăşească o soartă foarte dură. Pe cei care sunt dispuşi să se opună, să se ridice împotriva dictatorilor din Belarus şi Rusia, pe aceştia îi sprijin”.

Marele învingător al lui Karpov

Garry Kasparov a fost cel de-al 13-lea campion mondial la şah, deţinând titlul suprem timp de 15 ani (din 1985 până în 2000).

A dominat şahul peste 20 de ani, urcând în clasamentul mondial în 1984 şi rămânând cel mai puternic jucător de şah din lume până în 2006.

În 1985, Garry Kasparov l-a învins pe compatriotul său Anatoli Karpov într-un meci pentru titlul mondial, devenind cel mai tânăr campion din istoria şahului, la vârsta de 22 de ani şi jumătate. Şi-a apărat titlul de trei ori, în cursul unor meciuri legendare disputate cu Karpov, în 1986, 1987 şi 1990.

Garry Kasparov se află la Bucureşti pentru turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, ediția a doua, ce se desfășoară între 4 și 14 iunie.

A reușit premierul Florin Cîțu să-și țină promisiunea de a opri nepotismele și conflictele de interese?

View Results

Loading ... Loading ...

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.700 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here