Fostul şef al CCR, Augustin Zegrean, susține că Parlamentul şi Guvernul nu sunt obligate să ţină cont de rezultatul referendumului, dar moral, da, iar un Parlament care nu ţine cont de voinţa poporului merită dizolvat, scrie Epoch Times.

Întrebat cum ar decurge lucrurile după referendum în cazul în care românii vor aproba temele propuse de preşedintele Iohannis, Augustin Zegrean a susţinut că ”în mod normal, asta ar presupune modificarea Constituţiei, pentru că actuala Constituţie permite aceste lucruri. Modificarea Constituţiei nu o poate face preşedintele, decât la solicitarea Guvernului, dar politicienii ar trebui să fie preocupaţi nu de cum să nu se pună în aplicare rezultatul referendumului, ci de cum să se pună în aplicare. Fiind un referendum consultativ, scopul lui este tocmai ca politicienii să ştie ce-şi doreşte poporul în privinţa supusă referendumului şi după aceea, dacă referendumul trece, este validat de CCR”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a ţinut să sublinieze că rolul CCR „nu este să verifice întrebarea de la referendum înainte de a fi pusă. CCR are atribuţii doar după încheierea referendumului, de a valida sau invalida referendumul”.

În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatelor referendumului, Zegrean precizează:

”Politicienii ar trebui să găsească soluţii să pună în aplicare ceea ce a stabilit poporul prin referendum şi soluţii sunt, pentru că nu numai Guvernul poate să propună modificarea Constituţiei, deşi ar trebui să o facă, dacă poporul îi cere asta, dar pot fi parlamentarii cei care să propună modificarea Constituţiei, au mai încercat şi altă dată, că nu au reuşit ăsta-i alt aspect, dar pot să o facă. Cine mai poate să facă această propunere este poporul, prin adunare de semnături, 500.000 de semnături. Este o procedură mai greoaie, mai complicată şi apare şi imposibilitatea aceea, pentru că nu pot face obiectul adoptării la solicitarea poporului, prin semnături, prin procedura aceasta, probleme referitoare la amnistie şi graţiere, adică amnistia şi graţierea nu pot face obiectul unei legi adoptate prin iniţiativă populară, dar Parlamentul poate să facă aceste modificări, fie prin iniţiativă parlamentară, fie la propunerea Guvernului preşedintele poate înainta Parlamentului o propunere de revizuire a Constituţiei (…). Parlamentul este cel care trebuie să pună în aplicare voinţa poporului”.

În final, fostul şef al CCR a afirmat că „parlamentarii, politicienii au obligaţia morală să ţină seama de voinţa poporului, pentru că în România, Constituţia spune că suveranitatea aparţine poporului, care o exercită prin organele sale liber alese sau prin referendum. Or dacă referendumul este mai puternic decât alegerile până la urmă, pentru că la referendum participă mai mulţi, niciun ales nu are atâtea voturi câte sunt necesare pentru validarea unui referendum, deci dacă poporul îşi spune voinţa prin referendum, în mod normal, politicienii trebuie să ţină seama [de rezultatul referendumului-n.n]”.

Augustin Zegrean a mai atras atenţia că ”un Parlament care nu ţine seama de voinţa poporului practic nu-şi merită locul acolo, ar trebui dizolvat”.

Veți participa la alegerile europarlamentare și dacă da, cu cine veți vota?

  • Da, voi participa și voi vota USR (35%, 5.975 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PLUS (24%, 4.068 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PRO România (23%, 4.024 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PNL (9%, 1.478 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota alte partide sau alți candidați independeți (4%, 651 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PMP (3%, 502 Votes)
  • Nu, nu voi participa la vot (1%, 236 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota PSD (1%, 232 Votes)
  • Da, voi participa și voi vota ALDE (0%, 75 Votes)

Total Voters: 17.241

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

1 COMENTARIU

  1. Nici-un parlament de la referendumul 300-unicameral nu a respectat voința poporului iar președintele nu a inițiat procedura de dizolvare pentru niciunul dintre aceste parlamente neconstituționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.