Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a opinat, în direct la B1 TV, că actualele măsuri şi restricţiile impuse de autorităţi până acum pentru a limita răspândirea coronavirusului nu funcţionează. În opinia noului edil, dacă ne ferim de decizii din motive electorale, o să plătim o factură mult mai mare mai târziu, scrie Epochtimes-romania.com.

Care dintre partide credeți că are cea mai bună listă de candidați pentru alegerile Parlamentare din 6 Decembrie?

  • USR - PLUS (38%, 8.527 Votes)
  • PNL (28%, 6.273 Votes)
  • AUR (22%, 4.948 Votes)
  • PMP (4%, 944 Votes)
  • PSD (4%, 920 Votes)
  • Alt partid (2%, 419 Votes)
  • PRO România - ALDE (1%, 258 Votes)

Total Voters: 22.289

Loading ... Loading ...

„Trebuie să avem o mobilizare cu o claritate naţională şi să nu încercăm să tot prelungim agonia din frica de a spune oamenilor adevărul”, a insistat Dominic Fritz.

Întrebat dacă Timişoara va intra în carantină, primarul a răspuns: „Asta nu e o decizie pe care o pot lua eu, dar eu mă uit la cifre şi e clar că vom depăşi pragul de 6 la mia de locuitori. Ne aducem aminte că pragul stabilit a fost 3 şi, din păcate, noi am ajuns la 6. Nu mai avem paturi la ATI, nu mai avem multe paturi pentru pacienţii COVID şi nu mai avem paturi cu oxigen. Obiectivul nostru este să creştem numărul de paturi cu oxigen. Noi facem tot posibilul, cu spitalele, să creştem capacităţile de tratare””.

„Observ cu o anumită mirare că e o pasare de responsabilitate la autorităţile locale. Bineînţeles că lupta se duce şi înainte de spitale, dar trebuie să ne gândim şi ce măsuri chiar au efect. Dacă ne uităm că HORECA suferă, sălile de sport suferă, fără ca aceste măsuri să producă cu adevărat efecte, adică o scădere a cifrelor, trebuie să ne întrebăm totuşi. Dacă ne ferim de aceste decizii din motive electorale, atunci o să plătim o factură mult mai mare mai târziu şi cred că asta e calea greşită. Eu nu vreau să speculez, dar faptul că avem alegeri mereu influenţează deciziile oamenilor politici. Pe de o parte e bine, pe de altă parte trebuie să vedem că suntem într-o situaţie foarte, foarte critică şi sănătatea cetăţenilor trebuie să primeze asupra interesului politic şi electoral. Trebuie să fim sinceri cu oamenii şi dacă suntem sinceri şi ne uităm la cifre, vedem că e foarte greu să le reducem cu măsurile actuale. Asta nu însemană că îmi doresc alte măsuri, dar trebuie să privim realitatea în ochi”, a declarat Dominic Fritz.

Potrivit primarului, toate autorităţile ar trebui să fie sincere şi să pună pe masă toate variantele.

„Cred că dacă vrem să avem un impact mare, trebuie să dezbatem şi măcar să avem deschiderea de a lua aceste decizii dure. Nu are rost să carantinăm Timişoara. Dacă ar fi să luăm o măsură mai restrictivă pentru o mobilizare generală de două săptămâni, atunci asta ar trebui să se întâmple la nivel de zonă metropolitană, pentru că e clar că în jurul Timişoarei locuiesc alţi 150.000 de oameni şi are doar rost dacă luăm acest spaţiu. Eu nu spun că ar trebui să intrăm în carantină, ci că trebuie să fim sinceri şi să avem absolut toate opţiunile pe masă şi să decidem până la urmă pe baza cifrelor şi nu pe baza altor considerente. Eu am avut o discuţie cu dna prefect şi cu dl preşedinte de Consiliu Judeţean şi trebuie să discutăm şi cu naţionalul ce facem. Eu aş vrea să avem o abordare comună. Nu vreau să devină o luptă între Bucureşti şi Timişoara sau alte oraşe, ci să existe o claritate din partea Guvernului care e strategia pentru a ajunge pe un platou”, a explicat Dominic Fritz.

„Există alţi paşi restrictivi pe care îi putem lua. Putem carantina pe timp de noapte, să închidem şi mai mult, dar dacă tot închidem mari părţi ale economiei, poate e mai bine să închidem totul pentru o perioadă determinată, ca să ştim că toţi ieşim pe platou. O carantinare nu înseamnă că oamenii nu vor mai putea merge la muncă, trebuie să continuăm activitatea economică pe cât posibil. Pe de altă parte, trebuie să limităm contactul între oameni cât e posibil. Dacă fiecare dintre noi am limita contactele 75%, dacă fiecare am evita să ne întâlnim cu prietenii, cu familia măcar o perioadă, cu această autodisciplină, vom evita măsuri mai stricte. Dar dacă ne uităm la celelalte ţări care au încercat tot felul de măsuri, vedem că tot au ajuns la o măsură de carantină, Deci, din nou, trebuie să fim sinceri cu noi”, a adăugat primarul din Timişoara.

Edilul a subliniat apoi că e nevoie şi de o extindere a capacităţii de testare. De asemenea, trebuie gândită o strategie pentru a se face testările mai rapid, astfel încât persoanele infectate să fie carantinate înainte de a răspândi virusul.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 16.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

Relaxează-te puțin! Ascultă asta:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here