Ucraina a început să exporte cantități masive de energie electrică spre Uniunea Europeană, iar primul importator este România. Informația este absolut surprinzătoare: după atâția ani de pace și în condițiile geografice care i-ar fi permis nu doar să-și asigure din resurse interne consumul de electricitate, țara noastră importă de la un vecin aflat în război, al cărui teritoriu este ocupat parțial de ruși și care a pierdut cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie Ziaristii.com.

Guvernul PSD-PNL și președintele Iohannis au trecut sub tăcere acest moment incredibil și stânjenitor deopotrivă. Vestea a fost dată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declarație făcută joi seara și adresată poporului său: “S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Am început să exportăm într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România”.

Și mai șocant este că prețurile vor fi cu peste 70% mai mici decât cele angro locale, scrie Profit.ro citând publicația londoneză de specialitate ICIS.

Un trader din România a declarat pentru jurnaliștii britanici că importurile sunt foarte atractive, în condițiile în care prețurile spot din Ucraina sunt în prezent de circa 78,50 euro/MWh, cu aproape 75% sub cele de 301,50 euro/MWh de pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România.

La rândul său, un trader ucrainean a spus că piața românească este avantajoasă pentru producătorii din Ucraina, care pot vinde aici mai scump decât la ei acasă.

Șeful statului ucrainean a spus că aceasta e doar „o primă etapă” și că „ne pregătim să creștem livrările”. Electricitatea furnizată de Ucraina ar putea suplini o parte semnificativă din gazul rusesc, spune Zelenski. Acesta adaugă: „Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă“.

Până în 24 februarie, Ucraina era integrată cu rețeaua electrică rusească. După invazie, a fost decuplată și a funcționat autonom. Țara are 6 centrale atomice, din care una – cea mai mare din Europa -, la Zaporojie, a fost ocupată de ruși. În ciuda faptului că a pierdut aproape tot litoralul și 20% din teritoriu (ocupat de invadatori), Ucraina rămâne un mare producător de energie electrică.

Nimeni dintre autoritățile de la București nu se grăbește să explice cum România nu-și poate asigura energia electrică, dar o țară aflată în război și sub bombardamente – da

Începând din martie, țara a fost conectată la rețeaua europeană de electricitate. Acum a început exportul, iar România este primul importator.

Informația a fost confirmată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe contul său de Twitter: „De azi (joi – n. red.), Ucraina poate exporta energie electrică spre piața UE. Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Și venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părți câștigătoare”.

România n-a reușit, în ultimele decenii, să construiască nicio nouă capacitate de producere a energiei electrice, cu excepția unui reactor în plus la centrala atomică de la Cernavodă. În ciuda faptului că țara se bucură de pace și, din 2007, de apartenența la UE, Guvernele care s-au perindat la putere au neglijat problema independenței energetice, la fel ca și toate celelalte domenii strategice ale țării.

Izbucnirea războiului din Ucraina a relevat, de exemplu, că armata română n-are avioane, tancuri și sisteme antiaeriene moderne și în cantitate suficientă. Cu o escadrilă de avioane F-16 echipată mediocru și cu muniție insuficientă, cu tancuri vechi de 50 de ani, România este țara cel mai prost pregătită dintre toate cele aflate pe flancul estic al NATO.