Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii a declarat duminică, după liturghia de la Biserica Sfinţii Chiril şi Metodie din Kaliningrad, că „mulţi se revoltă astăzi, inclusiv împotriva patriei noastre, dar noi ştim că patria nu a făcut nimic rău nimănui, iar ei se răzvrătesc nu pentru că noi suntem răi, ci pentru că suntem diferiţi”, scrie Epochtimes-romania.com.

Kirill – un apărător fervent al invaziei declanşate de Putin – a mai susţinut că, de fapt, vesticii sunt invidioşi pe felul special al Rusiei, pe faptul că ea se deosebeşte de alte ţări iar atacurile asupra ţării din străinătate sunt legate de acest lucru.

„Astăzi chiar avem nevoie ca Dumnezeu să fie cu noi. Şi aici, la marginea vestică a Rusiei, acest lucru se simte în mod special. Mulţi se revoltă astăzi împotriva patriei noastre, dar noi ştim că patria noastră nu a făcut nimic rău nimănui, iar ei se revoltă nu pentru că noi suntem răi, ci pentru că suntem diferiţi, iar această ‘alteritate’ a Rusiei trezeşte sentimente de gelozie, invidie şi resentimente, dar nu ne putem schimba. Desigur, mulţi au vrut – aşa cum se spune acum – să ne ‘reformeze’, dar nu a funcţionat”, a spus patriarhul.

El a remarcat că „eforturi şi mijloace enorme” au fost investite pentru aşa-zisa „reformare a Rusiei”, dar ţara „este, în esenţă, Sfânta Rusie, moştenirea Sfintei Fecioare Maria”. „Să dea Dumnezeu să fie aşa şi în continuare”, a adăugat patriarhul.