Regimul Putin a declanșat în Rusia o nouă campanie de propagandă în care acuză și Suedia de nazism. Până acum, singura țară acuzată că e controlată de naziști și trebuie „eliberată” fusese Ucraina – care a și fost invadată pe 24 februarie. Imaginile cu panourile publicitare din stațiile de transport în comun din Moscova unde se scrie că Suedia e nazistă au șocat opinia publică din țara scandinavă, scrie Ziaristii.com.

Este imposibil să nu se facă legătura între această nouă mutare a Kremlinului și decizia Suediei de a cere aderarea la NATO. Suedia, ca și Finlanda, sunt neutre și nu mai departe de luna februarie, cu câteva zile înaintea atacului asupra Ucrainei, Guvernele celor două țări subliniau că nu au de gând să adere la nicio organizație militară.

Lucrurile s-au schimbat brusc în zorii zilei de 24 februarie, când rachetele rusești au lovit Ucraina. La Stockholm și Helsinki s-a conștientizat brusc faptul că în apropiere e un vecin agresiv și imprevizibil, iar opinia publică și politicienii suedezi și finlandezi și-au schimbat părerea cu 180 de grade. Suedia a anunțat deja că vrea să adere la NATO până la vară, Finlanda e pe cale să ia aceeași decizie.

Acum, în Rusia s-a lansat o campanie publicitară în care publicul e informat că, de fapt, și Suedia e nazistă. Este exact aceeași retorică folosită împotriva Ucrainei înainte de atacul din februarie, observă portalul suedez Cornucopia.se.

Pe panourile apărute în stațiile de autobuz sunt date citate ale scriitoarei Astrid Lindgren, omului de afaceri Ingvar Kamprad și regizorului Ingemar Bergman – trei personalități celebre ale Suediei –, aceștia fiind prezentați ca naziști, cu citate precum „Am votat pentru Hitler” și „Am fost nazist”.

Textul afișat de agenția de publicitate apropiată de Kremlin în stațiile de autobuz moscovite

„Astrid Lindgren, din jurnalul autoarei de cărți pentru copii: Și dacă va fi așa, mai degrabă aș prefera să strig «Heil Hitler» pentru tot restul vieții mele decât să-l am pe rus aici, în Suedia. Nu-mi pot imagina ceva mai dezgustător”. Scriitoarea a trăit în perioada 1907-2002.

„Ingemar Bergman, din jurnalul regizorului cult suedez: …niciodată în viața mea nu am văzut o asemenea demonstrație de putere nelimitată. Ca toată lumea am țipat, ca toată lumea mi-am îndreptat brațul, am urlat ca toată lumea… De ziua mea am primit un cadou o fotografie a lui Hitler… am atârnat-o deasupra patului, ca să fie tot timpul în fața ochilor mei… ca să învăț să-l iubesc la fel de mult… și am început să-l iubesc. Ani de zile am fost un adept al lui Hitler…”. Regizorul a trăit în perioada 1918-2007.

„Ingvar Kamprad, din memoriile fondatorului IKEA: «Am fost un nazist!», «L-am admirat pe Hitler!»“.

Publicația suedeză care comentează noua inițiativă a Rusiei afirmă: „Suedia trebuie să adere la NATO acum (adică astăzi), altfel, în curând, vecinătatea voastră va arăta ca Ucraina. Odată ce rachetele de croazieră vor lovi Suedia, vom fi pentru totdeauna singuri și nealiniați cu Rusia ca vecin al nostru. Și nu vedem nicio campanie de acest gen împotriva vreunei țări NATO. Sau chiar Finlanda, dar mai ales împotriva Suediei. Luați în considerare intenția“.

Campania publicitară nu constă doar în afișul de mai sus, ci și într-unul în care apare și regele Gustav al V-lea al Suediei (pe tron între 1907-1950), de asemenea înfățișat ca nazist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.