Jurnalista Emilia Șercan, spaima politicienilor cu doctorate, a dezvăluit într-un interviu acordat jurnalistului Sebastian Zachman cum a încercat Gabriel Oprea să îi ofere un post călduț, după ce a făcut dezvăluiri cu privire la plagiatul tezei de doctorat, scrie Ziare.com.

„Negocia cu președintele Klaus Iohannis înlăturarea lui Victor Ponta, căruia i-a botezat băiatul, și numirea sa ca premier al României. El a simțit că e o problemă serioasă de imagine, că scrie o jurnalistă despre plagiatul său și plagiatele pe care le-a mai coordonat. Am povestit și în cartea ”Fabrica de doctorate” că în acea perioadă Gabriel Oprea a încercat să ajungă prin unii oameni la mine. Chiar și după ani de zile, m-am întâlnit cu unii colegi de breaslă care mi-au zis: „În 2015, Oprea întreba disperat dacă te știu, pentru că voia să găsească pe cineva prin care să ajungă la tine”.

Ideea e că eu nu mi-am făcut niciodată prieteni în politică, nu am prieteni politicieni, nu am prieteni oameni de afaceri. Gabriel Oprea nu a avut prin cine să ajungă la mine. Nu a avut. Și la un moment dat, într-o zi, aveam stabilit un interviu cu Vlad Stoicescu și cu Diana Oncioiu despre extincția departamentelor de investigație din presa mainstream. Și mă trezesc cu un telefon de la un domn, care s-a prezentat. Îl chema Alin Berbecaru și era secretarul general adjunct al UNPR.

Mi-a spus: ”Doamna Șercan, vreau să ne vedem!”. Și eu am zis: ”Ce să discutăm noi? ”. A spus că vrea neapărat să ne vedem și am acceptat într-un final doar ca să mă distrez, să văd ce vrea omul lui Oprea. Ne-am văzut la o cafenea în centrul Bucureștiului și mi-a zis că ce voia el de fapt era să-mi ofere funcția de director al departamentului de comunicare din UNPR. I-am spus foarte tranșant domnului Berbecaru că eu sunt jurnalist, că eu nu știu să fac comunicare politică, nu mă pricep la asta și nici nu-mi doresc.

Am fost foarte categorică. Mi-am văzut de treabă, am publicat în continuare, după care m-a sunat din nou domnul Berbecaru pentru o nouă întâlnire și atunci i-am spus: ”Ne pierdem timpul, și eu, și dvs. Toate bune, la revedere!”.

Am închis telefonul și nu m-am văzut cu el. O altă încercare, dar nu o ofertă de a intra în politică, ci de a prelua o redacție, tot în 2015, venită tot din zona Gabriel Oprea, mi-a făcut-o Cozmin Gușă. M-a chemat la o întâlnire și mi-a zis textual să nu mai scriu despre Oprea, despre Coldea și despre Onțanu. Cei trei corifei. Să-i las în pace. Și mi-a oferit să preiau ca redactor-șef România Liberă, care la momentul respectiv era într-un proces de schimbare: pleca Dan Turturică și se auzeau zvonuri că va prelua Rareș Bogdan”, a povestit Emilia Șercan într-un interviu pentru zachman.ro.

Jurnalista a mai dezvăluit cum SRI „a pus tălpi” analizării tezei de doctorat a lui Bogdan Licu, doctorand al Colegiului Național de Informații.

„Pentru o lungă perioadă de timp a refuzat să trimită un punct de vedere. Pe vechiul regulament de funcționare al CNATDCU, era obligatoriu ca tu, SRI, să faci o analiză prin propria Comisie de Etică și să trimiți un punct de vedere, care să fie de retragere a titlului sau de menținere a titlului. SRI a refuzat în mod sistematic să trimită acest punct de vedere din 2016 până în 2021. Cinci ani de zile a pus tălpi, refuzând să-i analizeze teza de doctorat, deși, atenție!, SRI s-a apucat și a verificat toate tezele de doctorat”.

1 COMENTARIU

  1. Va dati seama ce ,,mizerie,, poate fi un individ ca Oprea? Cu o privire atat de , inteligenta,,!!! Un sforar de cea mai joasa speta, dar cu legaturi in SRI!! Dar intr-o Romanie corupta pana in maduva oaselor normal ca a reusit sa faca si sa desfaca multe. I-a dat o smetie dna Emilia Sercan prin aceasta dezvaluire!!!👍👍👍

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.