Sub titlul ”Un agitator ca laureat”, publicația germană Der Spiegel taxează dur, într-un articol publicat luni, declarațiile președintelui Klaus Iohannis referitoare la PSD care ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, scrie G4Media.ro.

Der Spiegel începe prin a aminti că premiul Charlemagne este acordat pentru a onora activitatea în direcția unificării Europei. ”Însă actualul câștigător al premiului incită împotriva minorității maghiare din România. Acest lucru amintește de vremuri întunecate”, scrie Der Spiegel.

”Președintele României, Klaus Iohannis a fost văzut în trecut ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, aceste tentații au fost regula printre șefii de stat și de guvern.

Din acest motiv, Iohannis a primit în acest an premiul Charlemgne la Aaachen, o distincție acordată personalităților de prim rang pentru servicii speciale în ce privește înțelegerea Europei.

În România, Iohannis aparține minorității sașilor transilvăneni, care au fost acuzați colectiv în timpul celui de-al doilea război mondial de fascism și, ca toate celelalte minorități din țară, au trecut prin experiențe dureroase de naționalism grotesc în timpul dictaturii lui Ceaușescu.

Dar acum, Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai urâte clișee utilizate de naționaliștii români – mitul că Ungaria se luptă pentru a rupe Transilvania și că se folosește de minoritatea maghiară din România pe post de coloană a cincea”, scrie Der Spiegel, care amintește declarațiile făcute de Klaus Iohannis săptămâna trecută.

  • Nota redacției: Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac dur la adresa PSD după de Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc.”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a punctat șeful statului.

Der Spiegel mai scrie că teoriile conspirației în ce privește ruperea Transilvaniei au adus România aproape de izbucnirea unui război civil în martie 1990. Publicația germană subliniază că ”ultima apariție a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă. Este fără precedent ca un șef de stat dintr-o țară UE să acuze un alt vecin membru UE că urmărește planuri separatiste în plină criză generată de coronavirus”.

Der Spiegel amintește că o mare parte din publicul românesc a fost șocat. Numeroși politicieni și publiciști au condamnat declarația lui Iohannis, văzută ca o cădere în vremurile tulburi ale naționalismului. Publicația germană mai scrie că președintelui i s-au solicitat scuze pentru declarațiile făcute și că a fost seziat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

1 COMENTARIU

  1. Presuoun că – precum multe ziare occidentale – der Spiegel are și el vreun comentator șovin ungur. Că văd că nu atacă și legile toxice lansate de UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.