Banca Națională a României a reclamat Antena 3 la CNA. A doua oară, în ultimele luni, pentru același subiect: rezerva de aur a României, informează paginademedia.ro.

Anul trecut, BNR a sesizat prima dată instituția audiovizuală, însă nu a primit niciun răspuns. Cel mai probabil, reclamația s-a prescris (după șase luni, se prescrie).

De data aceasta, reprezentanții BNR au decis să sesizeze Consiliul Național al Audiovizualului după o ediție a emisiunii Oanei Zamfir din 22 martie.

Ce reclamă BNR?

1. Că a fost difuzată informația eronată că rezerva de aur – pentru că nu a fost utilizată ca investiție în contraparte – ar fi produs o pierdere de 800 de milioane de euro.

Moderatoare emisiunii – reclamă Banca Națională – a ignorat punctul de vedere al BNR (nu a menționat explicit nici măcar faptul că BNR respinge această interpretare), subliniind că sunt ”dezvăluiri bombă” și citând inexact ultimele luări de pozitie ale BNR, care chiar dacă au fost puse pe ecran în format text (imposibil de citit), au fost complet ignorate și răstălmăcite în discuție.

2. Afirmația că s-ar fi pierdut un document al BNR a fost acceptată ca atare, fără solicitarea unui punct de vedere al BNR. Informația este falsă și tendențioasă. Sunt multe luări de poziție pe site-ul băncii sau deja exprimate public în acest sens. Au fost ignorate.

3. Motivația pentru care parte din rezerva de aur este ținută la Londra era prezentă chiar și în textul care curgea pe ecran (dar care era citat parțial și tendențios). În emisiune, se solicita imperativ BNR să explice situația, ca și cum ar avea ceva de ascuns.

Informațiile privind evoluția rezervei de aur a României sunt publicate de către Banca Națională a României, în rapoartele anuale prezentate Parlamentului României. De asemenea, informaţii detaliate în legătură cu evoluţia rezervelor valutare și a rezervei de aur sunt oferite prin intermediul comunicatelor lunare publicate pe website-ul băncii centrale începând din anul 2000.

4. S-a afirmat greșit că ”un domn de la BNR are un IFN”, pentru a sublinia lipsa de transparență și neclaritatea intervențiilor BNR. O informație complet falsă, de vreme ce nu a fost adusă nicio dovadă și în plus episodul a fost explicat în alte emisiuni ale postului (un fost angajat BNR, acum pensionar, administrează un IFN….).

BNR: informaţiile eronate sunt de natură să incite la neîncrederea publicului în banca centrală

Potrivit reclamației BNR, „informaţiile eronate sunt de natură să incite la neîncrederea publicului în banca centrală

Din plângerea BNR:

Informațiile prezentate sunt eronate în mod semnificativ. Difuzarea acestor informaţii semnificativ eronate în legătură cu rezerva de aur a României este de natură să incite la neîncrederea publicului în banca centrală, lezând, astfel, interesele legitime ale instituției și, implicit, ale statului român, inclusiv pe plan extern.

Aceste mesaje pot avea ca finalitate decredibilizarea instituției băncii centrale. Costul acestei discreditări nu este legat doar de imaginea Băncii Naționale a României, ci se poate răsfrânge asupra statului român, prin slăbirea poziției sale pe piețele internaționale și, implicit, prin riscul de a crește costurile de împrumut ale statului și ale companiilor publice și private din România.

De asemenea, considerăm că informațiile au fost prezentate cu rea-credință și fără a fi verificate. Astfel, în calitate de jurnalişti, moderatoare și producătorul emisiuni aveau datoria să consulte comunicatele Băncii Naţionale a României prezentate lunar şi care informează în legătură cu evoluţia si valoarea rezervei de aur.

Comunicatele se emit lunar, se trimit jurnaliștilor acreditaţi (inclusiv postului Antena 3) şi pot fi consultate pe pagina de internet a Băncii Naţionale a României. Realizatorii emisiunii au refuzat să facă trimitere la aceste comunicate, chiar daca purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României le-a solicitat acest lucru în timpul emisiunii.

Prin difuzarea informațiilor eronate menționate, considerăm că nu au fost respectate dispoziţiile legale referitoare la asigurarea unei prezentări corecte și obiective a faptelor, cu verificarea și prezentarea cu bună-credință a informațiilor.

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA DE DIZOLVARE A PSD https://petitieonline.net/petitie/29746158

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!