Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii sa ia o pozitie privind apararea independentei sistemului judiciar in legatura cu suspiciunile aparute in perceptia publica conform carora a lipsit o ancheta efectiva in dosarul „10 august”, scrie Aktual24.ro.

„Am o solicitare de aparare a independentei, libertatii, impartialitati sistemului judiciar in ansamblul sau legat de o perceptie care se contureaza in spatiul public vizand suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definita prin jurisprudenta CEDO in dosarul generic denumit ’10 august’. Cred ca este foarte important ca sistemul judiciar sa aiba un raspuns la aceste discutii din spatiul public si sa aiba o reactie, bineinteles dupa o analiza foarte atenta, pentru ca o astfel de perceptie poate afecta reputatia intregului sistem judiciar in ansamblul sau si nu este corect si nu este de dorit sa se intample acest lucru”, a declarat Stelian Ion in cadrul sedintei de plen a CSM.

El a adaugat ca lumea asteapta un raspuns din partea sistemului judiciar.

„Nu ma gasesc aici pentru a critica o anumita solutie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM si, eventual, al Inspectiei Judiciare sa faca anumite verificari, daca veti aprecia si dumneavoastra acest lucru. Sunt chestiuni legate in principal de dreptul la aparare din perspectiva persoanelor vatamate, audierea acestora. Trebuie sa se faca verificari sub acest aspect”, a spus ministrul Justitiei.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, „derapajele” de limbaj din spatiul public in urma deciziei Tribunalului Bucuresti prin care s-a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul „10 august”, apreciind ca afirmatiile acestea reprezinta „un veritabil atac la adresa independentei judecatorului”.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here