Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a încălcat codul deontologic al magistraţilor, a decis, printr-un vot la limită, plenul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că procurorul general Augustin Lazăr a încălcat codul deontologic atunci când a folosit formularea „inculpaţi de rang înalt”, cu referire la parlamentarii din comisiile speciale, au declarat luni, pentru hotnews, surse judiciare.

CSM a admis astfel o contestaţie a Inspecţiei Judiciare care viza o decizie a Secţiei pentru procurori a instituţiei, decizie potrivit căreia Lazăr nu a încălcat codul deontologic prin exprimarea respectivă.

Sursele respective au dezvăluit că votul din plenul CSM a fost „la limită”.

La intrarea la şedinţa CSM, procurorul general Augustin Lazăr a explicat semnificaţia exprimării „inculpaţi de rang înalt”:

Citește și ”Gușă l-a interzis și pe Grigore Cartianu! Ciocăzanu, solidar, refuză Realitatea TV

„Este foarte simplu. Inculpaţi de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă vă uitaţi în lege, aşa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupţia, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA sunt inculpaţi de rang înalt.”

Ce declarase Lazăr

„În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar”. (Sursa: Epochtimes-romania.com)

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.