Scriitorul Gabriel Liiceanu da publicitatii un articol foarte acid la adresa lui Theodor Paleologu, candidat al PMP la algerile prezidentiale, scrie Aktual24.ro. Liiceanu spune ca Paleologu favorizeaza intrarea in turul doi al prezidentialelor a Vioricai Dancila, „cea mai teribila caricatura din istoria clasei politice romanesti”.

Cu cine votați în turul 1 al alegerilor prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

Liiceanu scrie ca Paleologu il impiedica pe Dan Barna sa intre in turul doi, astfel incat o favorizeaza pe Viorica Dancila. „Tanarul acesta imbolnavit de sine insusi si ametit de fervoarea jocului in care s-a pomenit figurant, ar putea sa realizeze ce rau i-a facut Romaniei, netezindu-i, cu cele cateva viitoare procente ale sale, drumul catre turul al doilea inomabilei Dancila”, afirma Paleologu intr-un text publicat pe Contributors.

„Sondajele spun ca actualul presedinte, cu cele 40% de procente ale sale, este de departe favorit pentru un nou mandat. Dar dincolo de avansul considerabil al lui Klaus Iohannis, sondajele mai spun si ca exista posibilitatea ca PSD, prin Viorica Dancila, sa ajunga in turul doi. Or, romanilor nu le poate fi indiferent cine va fi partenerul in finala al lui Klaus Iohannis. Ba chiar sunt inclinat sa spun ca acest „detaliu” devine miza actualelor alegeri. De ce este de nedorit s-o avem pe doamna Dancila in turul doi? Pentru ca un finalist, chiar invins, iese din alegeri cu un capital politic si cu o aura utilizabile in continuare. A revalida politic un partid toxic si o guvernare dezastruoasa, lasand reprezentantul USR in afara celui de-al doilea tur, ar fi o gresala electorala pe care am plati-o cu totii. Cu un partid avariat si totusi validat inca o data, care-si mituieste electoratul, care genereaza mafii in toate domeniile, care tine jumatate din populatia tarii la limita subzistentei si face din justitie principalul lui dusman, Romania va continua sa fie fundatura Europei. Dan Barna e primul care stie acest lucru. Nu intamplator, sloganul lui de campanie a devenit: „Un tur doi fara PSD”.

Zilele trecute l-am auzit pe Cozmin Gusa ca a decis sa revina in PSD „ca s-o ajute pe Viorica Dancila sa intre in turul al doilea”. In viziunea lui, pericolul cel mare pentru Romania nu este mentinerea pe scena politica a celui mai nociv partid al ultimilor trei decenii, nu este Viorica Dancila, cea mai teribila caricatura din istoria clasei politice romanesti, ci Dan Barna. Adica singurul politician cu viziune moderna coerenta si cu o oferta politica noua, cu o personalitate bine conturata si cu cel mai fluent discurs electoral, in al carui program se contureaza limpede lista prioritatilor Romaniei. Candidatul care pledeaza pentru refacerea clasei de mijloc prin creserea bugetului educatiei la 6%, pentru alegerea primarilor in doua tururi si pentru impiedicarea penalilor de a accede la functii publice a devenit peste noapte inamicul public numarul 1.

Doua-trei procente ii despart in clipa de fata pe Barna de Dancila. Asa incat sansa ca Dan Barna sa intre in cel de al doilea tur depinde in mare masura de cele doua-trei procente pe care alt candidat, cu sanse nule de a intra in finala, dar jucand rolul de „incurca-lume”, le poate lua din electoratul lui. Rolul de aliat din umbra al Vioricai Dancila si de sustinator prin ricoseu al lui Cozmin Gusa, pare sa-i fi revenit lui Toader Paleologu. Cum ajunge in fata unui microfon, Paleologu il besteleste pe Barna. De ce o face? Ce il mana oare in lupta? L-am auzit recent pe liderul USR la o emisiune TV afirmand ca „Paleologu nu-si mai apartine”. Nu a dat detalii. A avut eleganta de a nu raspunde cu aceeasi moneda. Asa e. Toader al nostru nu-si mai apartine. Deunazi l-a transformat pe Andrei Plesu in agent electoral: fara sa-i ceara permisiunea, i-a reprodus poza pe pagina sa de facebook, punand sub ea sloganul „Paleologu presedinte”.

Daca „Paleologu nu-si mai apartine”, atunci cui apartine el? Domnul Barna nu ne-a spus. Singurul raspuns care-mi vine in minte este: unei penibile vanitati de copil razgaiat. In fond, infantilismului lui. L-am auzit cu ani in urma – revenise in tara dintr-o ambasada din Danemarca si ne-am intalnit la nu mai stiu ce „masa rotunda” –, afirmand cu o superbie care m-a amutit: „Eu am stat la masa cu regi si regine”. Asta, credea el, tinea loc de carte de vizita. Pai si Ceausestii, mi-a venit sa-i spun, au stat la masa cu regina Angliei si asta nu i-a facut mai breji!

In campania electorala actuala, Toader Paleologu aduce o nota de pitoresc. Seamana cu un copil care tine mortis sa se joace de-a oamenii mari. Ca sa atraga atentia, face giumbuslucuri si-si pierde simtul ridicolului. Avand in minte mari topoi literari, isi inchina campania memoriei tatalui, invoca, incurcandu-le intre ele, personaje din Iliada, face parada de citate latinesti la care electoratul ar urma sa freamate de emotie, le vorbeste romanilor despre cultura armelor… E fericit sa vorbeasca si sa se vorbeasca despre el.

Numai ca, la capatul acestei comedii, tanarul acesta imbolnavit de sine insusi si ametit de fervoarea jocului in care s-a pomenit figurant, ar putea sa realizeze ce rau i-a facut Romaniei, netezindu-i, cu cele cateva viitoare procente ale sale, drumul catre turul al doilea inomabilei Dancila”, a scris Liiceanu.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.