În ultima săptămână s-au desfiinţat 108.000 de contracte part-time, potrivit datelor obţinute de Euronews.ro de la Inspecţia Muncii, adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluţie din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare luni. Consultanţii fiscali atrag atenţia că sunt situaţii în care toţi angajatorii unei persoane care are mai multe contracte part-time trebuie să plătească taxe majorate, scrie Epochtimes-romania.com.
În acest moment, în România au rămas mai puţin de un milion de contracte cu timp parţial. În urmă cu exact o săptămână erau active 1.103.000. Antreprenorii mici nu au putut susţine în toate cazurile creşterea contribuţiilor pentru astfel de contract.
Marius Oprea este patronul unei firme de curăţenie din Capitală, iar până la 1 august avea angajate 27 de femei de serviciu, care munceau patru ore pe zi. A dat afară 15 dintre ele.
„Le va fi foarte greu să îşi găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniţă, la şcoală, adică le va fi foarte greu să îşi găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puţin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro”, a explicat antreprenorul.