Comisia de la Veneția urmează să răspundă sesizărilor făcute de CCR după criticile primite de Curte pentru decizia privind revocarea procurorului sef DNA și după ce judecătorul Petre Lăzăroiu s-a plâns de presiuni din partea președinției. Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru Ziare.com că răspunsul Comisiei va confirma obligativitatea decizilor CCR, dar și obligația CCR de a respecta legile și Constituția României, scrie comisarul.ro.

Aceleași surse susțin că din punctul de vedere al membrilor Comisiei, dl Tudorel Toader desi este membru titular al acesteia, nu mai prezintă garanția imparțialității, având în vedere poziția sa politică în guvern. Problemele de credibilitate în fața Comisiei ar avea, spun sursele citate, și președintele CCR Valer Dorneanu, având în vedere trecutul său de președinte al Camerei Deputaților.

CCR a făcut două sesizări în luna iunie.

Pe 5 iunie plenul CCR a decis sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și a Președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene „în legătură cu atacurile virulente declanșate împotriva Curții Constituționale, prin care unii reprezentanți ai unor autoritati publice, precum și ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului-garantul supremației Constituției-fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind făcute chiar îndemnuri adresate populației și Președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare Decizia Curții Constituționale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Ministrul Justiției, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, în principal, și între Guvernul României și Președintele României, în subsidiar, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului. Plenul Curții Constituționale a considerat că aceste acțiuni sunt de natură să pună în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale”.

Citește și ”HALUCINANT! Tânărul care a așteptat doi ani un transplant de plămâni a murit din cauza PSD-ului

Această sesizare a fost însoțită de un scandal pentru că deși comunicatul inițial vorbea despre o decizie în unanimitate, a două zi judecatoarea Livia Stanciu a declarat pentru Ziare.com ca nu susține sesizarea, având în vedere că „are un conținut diferit față de ce s-a discutat în ședință”.

Pe 20 iunie, Plenul Curții Constituționale a României a hotărât, cu majoritate de voturi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei și a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) „în legătură cu un nou demers îndreptat împotrivă Curții Constituționale, care vizează, în concret, o anumită situație de fapt ce este de natură a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu, dar care urmărește, înainte de toate, delegitimarea deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în actuală să componența. Textul scrisorii a fost trimis astăzi către organismele internaționale mai sus menționate”.

În următoarele zile, este așteptat să fie dat publicității raportul intermediar al Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției din România. Potrivit surselor consultate de Ziare.com, va fi foarte critic în privința modificărilor pe care PSD-ALDE vor să le impună și care, potrivit experților Comisiei, ar aduce atingere independenței justiției.

Concluziile experților au fost discutate la Veneția în Subcomisia privind justiția pe 22 iunie. Deși inițial anunțase că va fi prezent la discuții, ministrul Tudorel Toader nu a mai participat la lucrările Subcomisiei.

Într-un recent interviu acordat Radio Europa Liberă, Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, a arătat că acest organism urmărește de câteva luni situația din România. Întrebat despre atacurile la adresă justiției în fostele state comuniste din Estul Europei, Gianni Buquicchio a spus: „Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”.

ATENȚIE! Așteptăm în grup toate persoanele care doresc să se informeze corect sau să dezbată orice subiect. INTRĂ AICI și ALĂTURĂ-TE GRUPULUI NOSTRU – CLICK AICI!

Îți place dacnews.net? Urmărește-ne știrile și pe Facebook! Click AICI!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.