Preşedintele Maia Sandu a anunţat, joi seară, că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cererea va fi depusă în următoarele zile la Bruxelles, scrie Epochtimes-romania.com.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a RM la UE. Ea este adresată lui Emanuel Macron, preşedintele Franţei, ţara care astăzi deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. RM trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv naţional fundamental. Cetăţenii au ales această cale europeană, ei văd viitorul în UE.

Ştim care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm şi suntem pregătiţi de lucru. Pas cu pas, hotărât vom parcurge toate etapele”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.

După Ucraina şi Republica Moldova, Georgia semnează şi ea cererea de aderare la Uniunea Europeană

Premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, a semnat, joi, cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană, au transmis EFE şi AFP.

”Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării. Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic”’, a declarat şeful guvernului georgian.

Garibaşvili a subliniat, totodată, că ţara sa aparţine, din punct de vedere istoric, culturii şi civilizaţiei europene.

Demersul Georgiei vine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un gest similar, în încercarea de a opri invazia rusă în Ucraina.

Georgia plănuia să depună cererea în 2024, dar partidul a decis să depună cererea în regim accelerat, din cauza situaţiei geopolitice, iar prin pasul făcut joi, ţara încearcă să-şi restabilească şi protejeze securitatea, precum şi să aibă garanţia sprijinului celor 27 de state membre UE.

Care dintre apropiații lui Putin credeți că-l va trăda în curând?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.